Ebbas krisdrag räddar valrörelsen men hur blir det med politiken?

Kristdemokraternas vallista till Europaparlamentet har blivit en dokusåpa.

I centrum står – som så ofta förr – omdebatterade Sara Skyttedal.

Nu hoppas partiet istället att debattören Alice Teodorescu Måwe ska rädda deras valrörelse och i förlängningen stärka Ebba Buschs ställning.

Turerna kring vem som ska toppa KD:s lista till Europaparlamentsvalet i juni kan inte liknas vid något annat än en berg-och-dalbana. Nu hoppas Ebba Busch att tåget ska stanna med hennes handplockade kandidat överst på listan.

Alice Teodorescu Måwe är en högerdebattör som varit kristdemokrat i en dag. Fram till den här presskonferensen har hon haft en tydlig moderat profil, och det gillar Ebba Busch. Hon presenterar sin nya toppkandidat som ”en klockren kristdemokrat av klassiskt kontinentalt kristdemokratiskt snitt”. En svårbegriplig beskrivning som kräver sin drömtydning.

Det handlar om Ebba Buschs dröm om den europeiska kristdemokratin, framförallt den tyska. Den som var med och startade EU, den som under Angela Merkels tid som tysk kansler höll i det europeiska rodret, den tyska kristdemokratin som har en ideologisk bredd som den svenska kristdemokratin saknar.

Men hur landade KD här?

 Alice Teodorescu Måwe och KD:s ledare Ebba Busch under en pressträff.

Kaos, kris och panik

En summering av alla dessa turer behövs: den sittande Europaparlamentarikern Sara Skyttedal hamnar i kylan efter en intervju där hon förespråkar legalisering av cannabis och även beskriver hur hon använd drogen som självmedicinering. Uttalandet leder också till en konflikt med partiets dåvarande partisekreterare Johan Ingerö, bråket river upp gamla sår och leder till att Skyttedal polisanmäler Ingerö för sexuellt ofredande för en händelse nästan ett decennium tillbaka i tiden.

Ingerö får sparken. Det blir inget av anmälan, men Skyttedals drogliberala uttalanden har landat illa i partiet och under våren åker hon runt bland medlemmarna för att söka stöd för ytterligare en mandatperiod i Bryssel.

Trots hennes ansträngningar presenteras David Lega som nytt första namn på KD-listan i slutet av september. Skyttedal erbjuds andraplatsen men hoppar av allt i vredesmod.

Bara ett par veckor senare hade hon ångrat sig och när partiets fullmäktige röstar om listan i mitten av oktober utmanar hon David Lega, och vinner. Hon är tillbaka på toppen.

Fram tills nu.

Under de få veckor som gick mellan det att hon petades från toppen till hennes återkomst ska Skyttedal har sökt kontakt med SD med förhoppningen att få stå som första namn på deras lista istället. Ett drag som visar på så dåligt omdöme att SD omedelbart drog öronen åt sig.

Sara Skyttedal.

SD har redan sin kändis

Sverigedemokraterna behöver för övrigt inte ens kända namn på sin EU-lista. De har redan sin superkändis och det är Jimmie Åkesson. Honom kan de slänga fram i alla väder och sammanhang. Även under en EU-valrörelse. Väljarna röstar på Jimmie, inte på halvkända europapolitiker.

Ebba Busch sitter i ett dåligt läge. Partiet går dåligt i opinionen, hon har låga förtroendesiffror och det är en valrörelsen som kickar igång vilken dag som helst. Skulle EU-valet cementera hur illa ställt det är med Kristdemokraterna skulle det kunna bli problem för Busch. Det bubblar redan av kritik mot henne inom partiet och ett lyckat EU-val skulle kunna stärka hennes position.

Med valet av Alice Teodorescu Måwe är det också uppenbart att KD nu satsar alla sina kort på valrörelsen, men att det som kommer efter är mindre viktigt. Ni vet, mandatperioden där det politiska hanverket är avgörande.

Alice Teodorescu Måwe är inte politiker. Hon presenteras inte heller som det utan som en idéburen och värderingsdriven person. I europaparlamentet är det inte värderingar som hanteras och förhandlas i första hand, det är politik. Teodorescu Måwe och Ebba Busch har känt varandra under flera år. I det krisartade läge som KD stod inför – igen – lär det ha haft stor betydelse att hitta någon med lojalitetsband till Busch eller partiet.

Det är ett modigt steg av KD, men de tycker uppenbarligen att det är viktigare att ha en välkänd valmagnet än en politiker i Bryssel.