Ett dåligt tal men en imponerande man

President Zelenskyj inger respekt

President Volodymyr Zelenskyjs tal till riksdagen var inte särskilt bra.

Ändå blev man imponerad.

Jag ska strax tala om varför.

Ukraina hade redan varit i krig i fem år då Volodymyr Zelenskyj 2019 valdes till landets sjätte president , 41 år gammal.

Han har en ovanlig meritlista. Han är skådespelare, komiker, och har spelat president i en tv-serie.

Det är en erfarenhet han haft stor nytta av. Kommunikation är Volodymyr Zelenskyjs skarpaste vapen mot ryssarna – och för sitt eget land.

Praktiskt taget varje dygn spelar han in en film där han håller ett kortare tal till ukrainarna. Det hålls på olika ställen i huvudstaden Kiev vilket Zelenskyj ser till att det tydligt framgår.

Han har också vänt sig till en lång rad parlament. I tal till bland annat den amerikanska kongressen, den tyska förbundsdagen och parlamenten i Italien; Israel och Storbritannien har han tackat för stöd och hjälp och bett om mer.


Det är i det ljuset man ska se hans tal till den svenska riksdagen under torsdagen. Lite försenad trädde han fram på tv-skärmen i det som nu måste betraktas som den ukrainske presidentens arbetsklädsel, brun huvtröja och grön, något urtvättad t-shirt.

Det är så han håller det ukrainska humöret uppe. Det är så han ser till att moralen är intakt. Inte sitta utomlands i kostym med en exilregerig.

Det var inget märkvärdigt tal, till och med ganska dåligt. Rörigt.

Ändå blev man imponerad. Karln tror, trots den mångdubbelt större och på pappret militärt överlägsne, anfallaren Ryssland, att Ukraina till sist kommer att segra.

Men inte nog med det. Han planerar redan nu för vad som ska hända efter kriget. Det är respektingivande.

I sitt tal sade Volodymyr Zelenskyj att han såg att Sverige har en särskild roll i återuppbyggnaden av Ukraina efter kriget. Han talade bland annat om arkitekter, om värdet av vänorter och vänbranscher. Ukraina har exempelvis en omfattande it-sektor som säkerligen skulle kunna hitta partners i det svenska näringslivet.


I övrigt saknade Volodymyr Zelenskyjs tal såväl stilistiska höjder som konkretion. Men herregud, vad kan man begära. Människan leder ett land som utsattes för en storskalig invasion för en månad sedan och ser ut som han sovit i sovsäck sedan dess.

Precis som i tidigare tal till parlament försökte han skapa gemenskap. I vårt fall handlade det om de blågula färgerna liksom att vi delvis sitter i samma båt. Ryssland vill inte att vi heller ska få gå med i vilka internationella organisationer vi själva väljer, exempelvis Nato.

Han presenterade också en önskelista, vilket han gör i nästan varje tal till riktat till ett annat land.

Dagens lista innehöll nya sanktioner mot Ryssland, helst varje vecka. Inga köp av rysk olja. Och inte ett enda ryskt fartyg i en svensk hamn.

Som sagt, talet till den svenska riksdagen var dåligt. Men Volodymyr Zelenskyj imponerar ändå.

Han har inte tappat sugen. I hans framtidsscenario existerar inte en ukrainsk förlust. Landet kan bara vinna över den ryska björnen.

De tyder på en beundransvärd tåga. Det inger respekt.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.