Den kastrerade prästen tog celibatet på allvar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-29

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Australiens ärkebiskop George Pell tycker att aborter är moraliskt värre än barnsex. Och plötsligt begriper man hur rutten den katolska kyrkan är.

Ärkebiskop Pell är dessutom anklagad för att ha försökt ge 75 000 kronor till ett par föräldrar så att de inte skulle polisanmäla en präst som utnyttjat deras två små döttrar sexuellt.

Så agerar den katolska kyrkans överhuvud i Australien. Barnrättsorganisationer protesterar och kräver att en utredning om sexövergrepp på barn utförs inom kyrkan.

Avslöjanden om prästpedofiler väller upp som gråsuggor under en gammal sten.

USA, Tyskland, Frankrike, Polen och Australien. Kyrkans ledning har känt till vad prästerna gjort men valt att tiga och placera om dem. Makten och kyrkans goda namn har varit viktigare än övergreppen på barn.

Det är vid sådana här tillfällen som vi alla borde tänka på den kastrerade prästen som hittats begravd i Chatterick i Storbritannien. Klädd som en kvinna och bärande vackra juveler las han i jorden för 1 700 år sedan. Denne präst tjänade gudinnan Cybele och det var för att hedra henne som han avsa sig sin sexualitet. Det gjordes genom att hans pung krossades med två speciella träklossar. SMACK!

Där hade vi en kille som tog sitt celibat på allvar.

Men det var då det. I dag är Gud en man, kyrkan är en patriarkalisk institution, ett heligt brödraskap.

Och man får inte ens tänka ordet kastrering förrän män skriker i ångest. Med jämna mellanrum föreslås det ju att sinnessjuka våldtäktsmän ska kastreras på kemisk väg. Men nej. Inte ens om brottslingarna själva ber om det går det an. Manligheten är okränkbar och måste skyddas till varje pris, det är oviktigare om kvinnor och barn drabbas.

Men missförstå mig nu rätt. Jag tycker verkligen inte att präster ska kastrera sig själva. Jag bara pekar på hur tiderna förändrats och att kvinnosynen helt klart hänger ihop med vilket kön den högsta gudomen har.

Dagens manliga, patriarkala, katolska kyrka har en oändligt makt över miljoner själar. Inte ens pedofilprästerna rubbar katolikernas kärlek till kyrkan. Allt detta är väldigt svårt att begripa.

Påven skulle kunna rädda miljoner människor från att dö i aids om han lyfte på förbudet mot kondomer. Men preventivmedel är en synd, barnalstring är allt, oavsett kostnaden.

Kvinnan ska tyglas, späkas, tuktas. Ja, ända in till den första celldelningen i livmodern sträcker sig den katolska kyrkans makt. Kvinnan ska tiga i församlingen och föda barn. Och abort är värre än barnsex.

Hallå, jungfru Maria! Var är du? Vad tycker du om allt det här?

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln