Du da va’ president

I morgon går polackerna till presidentval. Aldrig har så många kandidater kämpat om presidentposten, fast i morgondagens slutomgång finns bara två kandidater kvar: den sittande presidenten Bronislaw Komorowski, som kan beskrivas som mittenliberal, och hans utmanare, juristen Andrzej Duda, nationalkonservativ.

Från början var det över tjugo färgstarka personligheter som ställde upp. Den som syntes mest var den 187 centimeter långa parlamentsledamoten och transpersonen Anna Grodzka. Vid 55 årsålder och efter att ha varit gift i över tjugo­ år och blivit far till flera barn, beslöt sig Grodzka för att träda fram som den kvinna hon alltid velat vara. Hon valdes in i parlamentet och var nu presidentkandidat för de gröna.

Den samlade vänstern, spillror av kommunistpartiet och socialdemokraterna, begick harakiri redan i första val­omgången. Deras kandidat var nämligen den fotomodellsköna före detta fröken Schlesien, doktorn i historia, tv-personligheten Magdalena Ogórek. Hon teg för det mesta, log blitt, uppträdde i för korta ärmlösa klänningar och lyckades bara få 2,1 procent av alla röster. Det skämtades efteråt att hon var ett vackert slut på den polska väns-tern.

Kampen till höger var hård. Flera av kandidaterna hade åsikter till höger om Djingis Khan. Värst var EU-parlamentarikern Janusz Korwin-Mikke, som bland annat förklarat att ”demokrati är det mest korkade systemet”. Han vill avskaffa kvinnlig rösträtt ”eftersom kvinnor är dummare än män”. Han tycker också att funktionshindrade ska förbjudas att visa sig offentligt. Han fick fler röster än vänsterns kandidat.
Polska väljare som har tröttnat på hela systemet och ville protestera mot allt röstade i första omgången på före detta rocksångaren och provokatören Pawel Kukiz. Han vill legalisera marijuana och rasera det mesta i samhället. Han fick hela 20 procent.

Nu står slutstriden mellan de två högermännen, den erfarne sittande presidenten Komorowski och hans yngre utmanare till höger, Duda. Utmanaren är representant för partiet Lag och rättvisa (PiS), det nationalistiska, strikt katolska högerpartiet som till för fem år sedan leddes av tvillingbröderna Kaczynski.

Den ena brodern, Lech, var president och den andre, Jaroslaw, var premiärminister till 2007. I april 2010 dog president Lech Kaczynski och nästan hela den dåvarande regeringen i en flygolycka i Ryssland. Nuvarande presidenten Komorowski valdes till president.

Den slipade Jaroslaw Kaczynski finns nu i kulisserna bakom Duda. Många kommentatorer tycker sig se trådarna från den unge Duda till partigrundaren i bakgrunden.

President Komorowskis Medborgarplattform är en center-liberal sammanslutning, klart till vänster om utmanarens parti. Under Komorowskis lugna presidentskap har Polen gått framåt och beskrivs i dag som det mest framgångsrika av länderna i forna Östeuropa, med en tjugoprocentig ökning av ekonomin. Medborgarplattformen är störst i parlamentet och innehar därför premiärministerposten med Ewa Kopacz.
Slutstriden är ytterst jämn. Duda, som under valkampanjen har lovat reformer för motsvarande över 600 miljarder svenska kronor, har i sista minuten infört något nytt i polska valkampanjer.

Andrzej Duda, som enligt gammal polsk tradition kysser alla damer på hand, har framträtt på valmötena den senaste veckan med sin hustru och tjugoåriga dotter. Bägge blonda och stajlade i snygga kläder. Så fort tv-kamerorna är tända kramas de och kysser varandra, varpå hustrun in­tygar att hon under tjugo år aldrig blivit sviken av sin man, varför det polska folket också kan lita på honom i framtiden. Därpå brukar dottern deklarera att fadern representerar ”energi och kompetens”.

Det är ännu oklart om de polska väljarna är redo för denna amerikanisering av presidentämbetet. President Komorowskis fru, där­emot, är en ytterst stadig dam, traditionell presidentfru, som inte springer lika lätt upp till mikrofonerna som den vältränade fru Duda. Hon ler därför oftast moderligt i bakgrunden vid de stora mötena.

VISSTE DU ATT …

 … Polen var det enda nazistockuperade landet som aldrig samarbetade med tyskarna på någon nivå? Polen kapitulerade aldrig formellt och den polska motståndsrörelsen var Europas största. Inga polska enheter kämpade på Hitlers sida, som svenskar, finnar och norrmän gjorde. Över 200 000 polacker kämpade däremot på de västallierades sida.

… mellan åren 1600 och 1945 tvingades polackerna försvara sig 43 gånger mot utländska inkräktare och ockupanter? Tre gånger var det Sverige som anföll. Värst var det då Karl X Gustav skövlade och plundrade Polen från norr till söder. ”Syndafloden” kallas det kriget i Polen. Svenskarnas härjningar nämns i nationalsången, den enda nationalsång som nämner Sverige.

… de polska efternamnen oftast betyder något mycket konkret. Sålunda betyder vänsterkandidaten Ogóreks namn gurka. Duda betyder säckpipa. En kandidat hette Palikot, bränna katten. Rocksångaren och tatarättlingen Kukiz namn betyder blå ögon på tatariska.

Följ ämnen i artikeln