Så mycket pamp är du, Göran!

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-10-07

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Partiet har tappat kontakt med gräsrötterna sedan Palmes tid, visar Sifo

Pamp. Byråkrat. Överhet.

Det är ord som sex av tio svenskar tycker beskriver socialdemokraterna.

Tala om imageproblem!

Dålig image Sex av tio svenskar tycker att pamp är en bra beskrivning på dagens socialdemokrater.

Göran Persson har mycket att oroa sig över. Sedan fyra veckor tillbaka är posten som kulturminister obemannad. Den borgerliga oppositionen firar upprepade framgångar i opinionen. Den för fem månader sedan utlovade regeringsombildningen har fortfarande inte blivit av. På toppen av detta läggs nu bilden av socialdemokraterna som ett pampparti utan kontakt med gräsrötterna.

Siffran har stigit

Bakgrunden är följande. 50-årsjubilerande opinionsinstitutet Sifo lät sin förste chef Hans Zetterberg göra om samma undersökning som han utförde i början av 1970-talet.

Frågan, då som nu, lyder: Betraktar du våra svenska socialdemokrater mest som pampar, byråkrater och överhet eller mest som socialister, reformivrare, fattigas och förtrycktas vänner?

Då, under Olof Palmes tid som s-ledare, ansåg omkring 40 procent att socialdemokraterna var pampar och inte de förtrycktas vän.

Nu har siffran stigit till 63 procent. Sex av tio svenskar anser att orden pamp och byråkrat är en bra beskrivning av dagens socialdemokrater. Bara 18 procent tycker att reformivrare och de förtrycktas vän är bättre.

Även socialdemokraternas egna väljare är skoningslösa.

Varannan s-väljare, 49 procent, anser att de röstar på pampar, byråkrater och överhet. Medan 26 procent tycker de lägger sin röst på socialister och reformivrare.

Rejäla imageproblem

Socialdemokraterna dras alltså med rejäla imageproblem. En klar majoritet av svenska folket anser att småfolkets eget parti inte står på deras sida utan på överheten och byråkratins. Vad tänker Göran Persson göra åt det? Det vet man inte. Just nu är han i Vietnam, nästa vecka väntar Ungern. Men mellan resorna hinner statsministern med riksdagens partiledardebatt. Är det där han åter ska koppla greppet om väljarna?

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln