Kanske ville skvallerpressen säga något med Kates bröst

I onsdags stormade fransk polis in på tidningen ­Closers redaktion strax ­utanför Paris, rotade igenom lokalerna och gick in i journalisternas datorer.

Vad de letade efter?

Ett par bröst.

Bilderna på Kate Middletons tuttar har blivit skvaller­världens motsvarighet till Mohammedkarikatyrerna: sjaskiga, provokativa bilder som används som slagträ i debatten om yttrandefrihet.

Prins William har blivit så kränkt över sin frus ­blottade byst att han krävt att ­paparazzin kastas i fängelse. ­Brittiska tabloider, ­kända för att dagligen fläka ut ­nakna tonårstjejer på Page three, har ondgjort sig över vidriga ”utländska fotografer” och fransmäns brist på hyfs och moral.

Alla verkar ha glömt att det bara var några veckor sedan en annan medlem i kunga­familjen, prins Harry, ­moonade på tidningsomslag över världen, inklusive brittiska The Sun. Utan att hovet vidtog rättsliga åt­­gärder.

Man har också förträngt att pressen nagelfarit ­Kate Middletons kropp från dag ett. Rubriker om påstådd anorexia har avlösts av ­närgångna studier av ­hennes livmoderregioner, med spekulationer om graviditeter, bulor på ­magen och tvillingfödslar.

Till skillnad från Kates boobs, är alltså hennes ­underliv av allmänintresse?

Anledningen till att just toplessbilderna väckt raseri är snarare det gammal- modiga hederstänket som florerar kring kungligheter. Man får inte glömma att kungahusen i Europa är starkt lierade med kyrkan, och har anammat en religiös moral kring prinsessors och drottningars sexualitet.

Alla som sett dem vet att de suddiga fotona på Kate i bara mässingen är oförargliga. Helt oporriga. Ointressanta.

Men det spelar ingen roll, eftersom de solkat ner prins Williams, och i förlängningen hela Englands, heder. Att Daily Mirror dagen efter ­nakechocken kontrade med bilder på Kate i muslimsk slöja (från ett moskébesök i Kuala Lumpur) var ingen slump.

Tänk om det var detta som Closer, Chi och de andra skvallertidningarna ville kritisera? Idén om kung­liga kvinnokroppar som rena och heliga?

Kanske ville de trotsa förbudet mot att visa hud, nipslips, celluliter och kulmagar när de tillhör personer som ärvt sin makt via blodsband. Visa upp dem, utan prinsessklänningar och ­diamantdiadem.

I så fall borde vi hylla Se & Hör som fria ordets fanbärare.

Följ ämnen i artikeln