HG har allt Schenström inte hade

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-09

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Statsministerns nya statssekreterare har allt som Ulrica Schenström inte hade.

Erfarenhet av statsförvaltning och höga chefsjobb.

Helt rätt, Reinfeldt.

Åtta dagar har gått sedan Ulrica Schenström under dramatiska former och mitt i natten lämnade jobbet som statsministerns högra hand.

Sedan hon ljugit om hur berusad hon var på krogen tillsammans med TV 4:s reporter var Fredrik Reinfeldts förtroende för henne slut.

Lång erfarenhet

I går tillsattes Schenströms efterträdare. Det blev HG, en förkortning av Hans Gustaf, Wessberg.

Wessberg har allt det Ulrica Schenström inte hade. Han har egen politisk plattform från sin tid som ordförande i moderaternas länsförbund i Stockholm.

Han har erfarenhet från statsförvaltning. Sedan regeringsskiftet 2006 har han hunnit vara statssekreterare både på försvarsdepartementet och UD:s handelsavdelning. Tidigare har han bland annat jobbat som generaldirektör på Bolagsverket och informationschef på försvarshögkvarteret.

HG Wessberg har också varit hög chef i organisations-Sverige. Exempelvis som vd för Industriförbundet och vice vd på Svenskt Näringsliv.

Fredrik Reinfeldt får alltså en mycket erfaren person vid sin sida. Det kan behövas när det blåser. Hittills har statsministern hanterat sina kriser – utom teckningarna av profeten Mohammed som rondellhund – med påfallande valhänthet.

Gjorde ont värre

Schenström-krisen förra veckan var bara det senaste exemplet då Reinfeldt själv gjort ont värre. Genom att inte gå till botten med historien tvingades han på defensiven. Och till sist att överge sin parhäst.

Det känns lite tråkigt att applådera att en 35-årig kvinna ersätts av en 55-årig man. Men hans meritlista är helt enkelt mycket bättre. Trots att han hade svart städerska på 1990-talet.

Det kanske lugnar ner sig nu, Reinfeldt.

lena mellin

Följ ämnen i artikeln