Nu mullrar det – från gruvorna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-03-17

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Facken är jätteglada, arbetsgivarna mumlar om att det är för dyrt och gruvarbetarna mullrar.

Reaktionerna på årets första löneavtal är inte särskilt överraskande.

Årets avtalsrörelse är den största sedan början av 1990-talet. Tre miljoner löntagare ska få nya avtal och nya löner.

Lättnaden i Rosenbad, LO-borgen och i Svenskt Näringslivs högkvarter var därför stor sedan de första avtalen skrivits under utan konflikt. Och utan sura miner.

Mest första året

Enligt industriavtalet ökar lönerna för 340 000 arbetare och tjänstemän i industrin med 10,2 procent under de närmaste tre åren. Mest blir det första året, minst det sista.

Industrin är vägledande för resten av arbetsmarknaden eftersom den är utsatt för internationell konkurrens. Mycket mer än de får kan inte heller någon annan grupp få.

Det betyder att de flesta kan ställa in sig på att lönerna höjs med i genomsnitt tio procent fram till våren 2010. På individnivå kan det bli både mer – och mindre.

Viktigt för facken

Jämfört med det förra industriavtalet, som slöts i en sämre konjunktur, ger det nya avtalet mer. Då var treårsramen 7,3 procent.

Viktigt för facken har också varit de höjda lägstalönerna. De ger en bättre löneutveckling för resten av arbetslivet eftersom löneökningarna nästan alltid räknas i procent.

Avtalen är treåriga men kan sägas upp efter två år. Det innebär att regeringen med finansminister Anders Borg i spetsen kan se ljust på framtiden. Obehagliga överraskningar i form av skenande löner, inflation eller politiskt färgade strejker kommer inte att äga rum förrän tidigast 2009.

Hot om höjd ränta

Avtalen ger mer pengar än de flesta räknat med. Trots det trodde ingen av alla de ekonomer som uttalade sig i går på allvar att de sätter fart på inflationsbrasan. Om Riksbanken gör en annan bedömning återstår att se. I så fall hotar räntespöket.

Högt spel av Metall

IF Metall körde över gruvarbetarna som inte är nöjda med avtalet. För att rädda avtalet för 240 000 industriarbetare fick 4 500 gruvjobbare stå tillbaka.

Det är ett högt spel av Metalls ledning med nye ordföranden Stefan Löfven. Men kanske räknar de med att vinststinna gruvbolag som LKAB öppnar plånboken ändå?

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln