Politikernas valfläsk har fått en helt ny innebörd

Härom helgen var jag på kosläpp, det trendigaste just nu.

Jag skojar inte. Horder av hipsters vallfärdar numera ut på landet för att se nötkreatur skutta i väg på grönbete. Bönderna ­bokar liveband, säljer korv i surdegsbröd. Biljetterna till kosläppen i Stockholmsområdet tog slut för flera veckor sedan.

För att inte verka mainstream åkte vi på det mest obskyra indie-­kosläppet vi kunde hitta, med en långhårig buffelras, känd för sin mozzarella.

Först efteråt inser jag att vi gjorde bort oss totalt.

Det är ju inte kosläpp som gäller längre.

Nu är det grisarna som ­toppar innelistan.

Snäppet mer komiskt än hipsters på kosläpp är ju alla politiker som trängs i svinstiorna inför EU-valet. Här om dagen hamnade Fredrick Federley (C) i grisbråk om svanskupering med Marit Paulsen (FP), som gjort ”­glada knorren” till sin ­hjärtefråga.

Kristdemokraten Ebba Busch Thor poserar med kultingar i famnen och lovar att ta med en levande grisbaby till Bryssel.

Valfläsk fick just ny innebörd.

Men sanningen är att grisköttet allt ­annat än förenar ­Europa.

Sedan en ICA-handlare på ­Hisingen börjat bojkotta danskt griskött, har flera ­butiker följt efter. Köttnationalismen, föreställningen om att just vår mat är ­finare, blottar EU:s mörkaste sprickor. I Danmark vid­håller man att danskt bacon är bäst.

Mer otäck blir retoriken i Frankrike, där högerextrema Front National vill förbjuda fläskfri halal- och ­koshermat i skolorna.

Det motiveras med att ­religionen ska hållas borta från matsedeln. Men också med lösa idéer om ”äkta” franska köket och god djurhållning. Att gåslever framställs med rena tortyrmetoder, verkar man ha glömt.

Precis som på andra håll i Europa är det ju utsatta minoritetsgrupper – som muslimer och judar – Front National vill komma åt. ”Pork war”, fläskkriget, är en del av den rasistiska symbolpolitik som sprider sig över kontinenten.

Som om det inte vore nog har Ryssland sedan några månader stoppat importen av europeiska korvar och skinkor. Smittade med svinpest, menar ryssarna. Polska bönder är redan drabbade ekonomiskt.

Det finns ingen enkel ­lösning på Europas problem – massarbetslöshet, fascism på framfart - men just grisfixeringen kan vi ­göra något åt. Vi kan sluta äta så mycket kött. Släppa grisarna och kossorna fria.

Följ ämnen i artikeln