Tecken på en skev gubbsyn

Jag fotograferades för tidningen Café för fem år sen eller så. Fotografen hade en idé om att jag skulle vara omringad av ett tjugotal nakna, unga kvinnor på bilderna. Jag tyckte det lät som en toppen­idé! Kul! Vi kör!

Skulle en fotograf i dag ringa mig och föreslå samma sak skulle jag tro att veder­börande var dum i huvudet. Vilken äcklig idé. Och tänk reaktionerna.

Varenda tyckare skulle tycka mig tillbaka till medeltiden! Utvecklingen går alltså väldigt fort framåt. Och det är ju bra. Och alla hänger med. Utom möjligen Per Gessle, läser jag, som medverkar i en sexistisk musik­video som släpptes i veckan. Synopsis i korthet: Ung kvinna vaknar i sin säng, vrider sig halvnaken och morgonrufsig i de korviga lakanen, får plötsligt ett sms från ”Ramon”, som vill ses. Kvinnan tar av sig sitt nattlinne, skymt av vårtgård i motljus, och på med träningskläder. Ut på terrassen där hon gör, ja, någon debil form av gymnastik. Hon hoppar in i duschen och blundar länge under vattenstrilet. Ibland kastar hon ett lystet öga bakom sin axel, som om hon letade efter något på sin rygg. Skymt av vårtgård i den dämpade badrumsbelysningen. Fram med stringtrosorna på sängkanten, provar ett par, kasserar dem och provar ett annat par. Provar en tredje stringtrosa, och sen in i bilen, mot Ramon.

Men det är egentligen det som händer nu i videon som överraskar mig mest.

Ramon är ingen ung hunk. Ramon är en farbror. Plötsligt står han där på gatan, vithårig som satan, med panamahatt på huvudet och med en cigarill i handen, det är inte Ramon, det är Evert Taube!

Gubben beter sig egendomligt. Yviga gester i bilen, ner mot stranden och där kysser de varandra, och plötsligt börjar han kuta. Han springer fram och till­baka på stranden. Han har plötsligt en kassettbandspelare i handen. Han använder den gymnastiskt, som en medicinboll över huvudet, han dansar maniskt, paniskt med bandaren ovanför huvudet.

Nu vore det kanske på sin plats om jag kraftigt fördömde både Gessle och musik­videon. Men det är ju inte nödvändigt. Jag skulle stå sist i en mycket lång kö. Musikvideon hann bara ligga ute några timmar så hade varenda tyckare i Sverige reagerat med avsky. Alla varumärken som varit inblandade i produktionen har dragit öronen åt sig. Och Gessle själv har pudlat sig till månen och tillbaka. Videon är förintad. I evighet.

Så i en tid när alla kämpar för kvinnan så vill jag slå ett slag för gubben. Videon är ju inte bara ett tecken på skev kvinnosyn, den är också ett tecken på skev gubbsyn. Såna där galna gubbar finns inte. De flesta gubbar jag känner är förträffliga.

Följ ämnen i artikeln