Sex saker som lär hända i Almedalen

Den absolut vanligaste inställningen till Almedalsveckan är denna: Avmätt.

Det är en enkel inställning att ha. Det är lätt att vända sig emot alla jippon och lobbyister och att fnysa åt mer eller mindre desperata valkampanjer och politiska utspel.

Att surmagat klaga över rosévinet som en symbol för smörandet makthavare emellan (att kritisera själva drycken är däremot helt okej, det finns goda skäl att blanda ut det med apelsinläsk).

Bland oss journalister, som ändå får betalt för att vara där och göra vårt jobb, pågår det ibland till och med en oklädsam tävling i vem som snabbast får åka därifrån.

Störtlöjligt. Självklart är det bra att vara kritisk, men jag tänker inte hänga med i denna dystopiska dans. Jag vet nämligen precis hur Almedalsveckan blir i år – och det blir helt okej kul.

Så oavsett om du är en semesterlängtande politisk tjänsteman, en i smyg opeppad lobbyist eller en läsare som tänker strunta helt i Almedalsveckan – det här är för dig.

Sex saker som garanterat händer under politikerveckan i Almedalen:

1 En partiledare refererar till en småföretagare jag träffade i en mindre ort i Sverige. Eller rättare sagt: ”Jag har träffat Ove Svensson. I Flen. Han äger en affär som säljer knappar och han är rädd för vad motståndarsidans politik kan ställa till med.”

2 Ett mindre parti får för mycket eller för litet uppmärksamhet och oavsett vilket så gynnas det.

3 Oppositionen anklagar Alliansen för att vara nöjda, Alliansen anklagar oppositionen för att svartmåla Sverige.

4 Politiker får frågan om hur likt svensk politik är ”House of cards” och fnyser åt frågan.

5 Politiker presenterar ett mål för år 2020 eller något annat som låter science fiction.

6 Någon skriver en klagande text om jippon, rosévin, politiska utspel och lobbyister. Men kanske försöker få det att framstå som något annat.