Det vore en sensation om båda säger nej

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2002-09-29

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sent i eftermiddag svarar vänstern och miljöpartiet på regeringens slutbud.

Det vore en sensation om båda svarade nej.

Mötessverige firar nya triumfer i dag. Då är både miljöpartiet och vänsterns styrelser inkallade till heldagssammanträden.

Vid 17-tiden väntas beskeden – ja eller nej till regeringens slutbud. Det handlar om huvuddragen för den politik som ska bedrivas fram till nästa riksdagsval 2006.

Mp säger nog nej

Sent i natt lutade det mesta åt att miljöpartiet tackar för sig. Kravet på ministerposter, som Göran Persson avvisade redan för ett år sedan, fick inget gehör.

Om så blir fallet regerar Göran Persson vidare med stöd av vänsterpartiet. Möjligen tvingas han till ett mindre avbrott om regeringen förlorar den misstroendeomröstning som flera partier hotat med.

Vänsterpartiet får dock ett betydligt större inflytande än de haft under de gångna fyra åren. Dessutom ska de få sola sig lite mer i tv-glansen. Gemensamma presskonferenser planeras. De har hittills lyst med sin frånvaro.

Den nya politiken

Utan att föregripa de båda partistyrelsernas beslut kunde man redan i natt skönja konturerna av den nya politiken.

Ett grönare Sverige

De flesta punkterna handlar om ett grönare Sverige. Bland annat kommer skatterna på miljöfarlig verksamhet att höjas samtidigt som skatterna sänks på ekologiskt uthålliga alternativ. Hushållskassan ska på något mystiskt sätt inte drabbas.

Dessutom ska, om möjligt, bensinmackar åläggas att sälja alternativa bränslen. En annan idé som kommer att prövas handlar om skatteavdrag för resor till arbetet som gynnar dem som ställer bilen och i stället tar bussen.

Ett friskare Sverige

Läkare ska ompröva sjukskrivningen efter högst 60 dagar. Även den som inte har små barn ska få laglig rätt att gå ner till deltid.

Barnen

Föräldraförsäkringen förlängs, hela föräldraförsäkringen ska kunna tas ut i timmar och ett särskilt barntillägg för föräldrar som pluggar med studielån är några av förslagen.

Vården

Medborgarna kan under de närmaste fyra åren förvänta sig massor med nya miljarder till vården och ett högkostnadsskydd för den som går till tandläkaren.

Jämställdheten

Nya miljarder till kommuner och landsting för att höja lönenivån i framför allt de kvinnodominerade låglönejobben.

Bostaden

Det ska bli billigare att bygga vissa former av bostäder, exempelvis små hyreslägenheter. Förmögenhetsskatten lindras för den som har normala inkomster och bor i ett någorlunda vanligt hus.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln