Aftonbladets Lena Mellin: Sluta fjanta i tv

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-08-06

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om jag var Göran Persson skulle jag satsa på att toppa nyhetsprogrammen. Inte på frågesporter.

Hans jobb är nämligen att leda landet. Inte att underhålla.

Göran Persson och Fredrik Reinfeldts staber får oändligt många förfrågningar. Alla vill ha statsministern och hans utmanare med. Tackar de nej duger Leijonborg och de andra också.

Staberna vill göra sina partiledare maximalt poppis. Det är bra för partiet, makten och härligheten. Särskilt bra anses det vara om partiledaren får visa andra sidor av sig själv än den politiska. Han eller hon anses då blir mer komplett för väljarna. Inte bara en trist politikertorris.

Nedvärderar sitt uppdrag

Alltså tackar de ja när tv-kanalerna lockar med frågesport, sång och annat trevligt.

Jag tror de tänker helt fel. De nedvärderar sitt uppdrag. Offentligt och ordentligt.

Att leda landet, som riksdag och regering gör, är en grundläggande uppgift. Inte alltid så glamoröst. Men viktigt.

I stället för att respektera det gör partiledarna och deras medarbetare tvärtom. De utmålar sitt uppdrag som så himla trist och tråkigt att det krävs ett rejält underhållningsprogram för att stå ut. Där kan man ju till och med få klappa en hamster.

De är valda till annat

Göran Persson behöver inte vara bra på musik. Inte Maud Olofsson heller. Det väljarna förväntar sig av dem är att de ser till att lagarna stämmer med det allmänna rättsmedvetandet. Att skattepengarna används rätt. Att det finns poliser på gatorna.

Kort sagt, partiledarna borde sluta fjanta i tv och ägna sig åt det de är valda till i stället. Arbetsuppgifter saknas inte.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln