Inte ens humor räddar honom

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-04-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I samma ögonblick som någon annan vill ha Leijonborgs jobb får han sparken

Lars Leijonborg har beseglat sitt öde.

I samma ögonblick som någon annan vill ha hans jobb får han sparken.

Sedan rader av länsförbund deklarerat att de vill byta ut Lars Leijonborg som folkpartiets ordförande var förväntningarna på hans inledningstal på folkpartiets kommundagar här i Örebro på topp.

Men de infriades inte. När partiledartalet analyserades i korridorsnacket fick Leijonborg inte godkänt. Lamt, vagt och oinspirerande blev betyget.

Det innebär att Lars Leijonborg beseglat sitt öde. Hans tid som partiledare närmar sig snabbt sitt slut. Det som återstår är en ganska tröstlös vandring i väntan på efterträdaren.

Ingen står beredd

För trots kritiken mot Leijonborg är det ännu ingen som deklarerat, eller ens viskat, att hon eller han är beredd att ta över. De länsförbund som vill byta ut Leijonborg står inte heller enade bakom ett namn.

Efterträdaren bör sitta i regeringen. En stor del av samordningen av regeringsarbetet görs av alliansens partiledare som träffas minst en gång i veckan för att lösa knutar.

Det minimerar kandidaterna till skolminister Jan Björklund, EU-minister Cecilia Malmström och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Malmström vill inte, Sabuni är alltför kontroversiell. Återstår gör Björklund, som också är partiets vice ordförande. Men att han skulle ta öppen strid för att peta chefen är otroligt.

Det leder till att Lars Leijonborg själv får avgöra när han ska gå. Om man ska tro på hans många försäkringar om att han aldrig har haft så roligt på jobbet som nu blir det inte vid landsmötet i september utan senare. Kanske nästa år, allra senast vid nästa landsmöte 2009.

Hade present med sig

Leijonborg hade med sig en present till konferensdeltagarna. Efter 17 års paus återupptas lärarhögskolornas utbildning av speciallärare, ett krav som folkpartiet drivit länge.

Men inte ens det räckte till mer än lama applåder från lärarpartiet liberalerna. Lars Leijonborgs tid som ledare för folkpartiet närmar sig snabbt sitt slut.

Det här sa Leijonborg inför hundratals folkpartister:

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln