En mördare på fri fot

Om cigaretten uppfunnits i dag skulle den omedelbart förbjudas och i princip bli omöjlig att saluföra på laglig väg. Dessvärre är den en hundraårig mördare som tillåts gå fri och fortsätta skörda tusentals liv om året.

Om snuset uppfunnits i dag skulle det bemötas som ett medicinskt under och marknadsföras jorden runt som ett mirakelmedel för bättre folkhälsa. Dessvärre är det en tobaksbaserad produkt som årligen görs allt dyrare genom en helt snedvriden skattepolitik.

Att börja röka är en barnlek, och debuten sker oftast i tidiga år. Redan efter några inledande hostattacker och lite yrselvinglande har man passerat introduktionsstadiet, och innan man vet ordet av är man rökare. Det är gott, det är imageskapande, det är ett långfinger i luften åt vuxenvärlden.

Om det fanns ett val man kunde ångra så är det den första månaden med cigaretterna. Jag är nämligen nikotinist. Min viljestyrka har inte räckt för att vinna kampen. Det enda som hittills kunnat hålla rökandet på avstånd är snus.

Samhället gjorde mig till nikotinist. Jag växte upp under en tid då känt folk rökte Kent, då Prince hade den rika smaken och då rökning var en naturlig del av att bli vuxen.

I dag börjar mina och andras ungar röka trots att cigarettens glamour och status närmast är obefintlig. När komikerparet Mia & Klara ska gestalta en losermorsa i tv sätter man pricken över i genom att låta henne röka och prata i telefon vid köksfläkten. Folk väljs bort från kvalificerade arbeten när de avslöjas som rökare.

Ändå börjar kidsen puffa, och snart är de fast.

Cigaretter borde givetvis förbjudas.

Nu är det emellertid så att den fria marknadsekonomin knappast ger utrymme för en så radikal åtgärd. Tobaksindustrin levererar också försvarliga skatteintäkter till staten.

7?000 svenska dödsfall om året och en samhällskostnad på 25 miljarder är inte skäl nog.

Senare i veckan presenterar regeringen sitt budgetförslag, och som om de faktiskt vore mindre vetande straffar man snuset till förmån för cigaretterna. Snuset hjälper tusentals ur cigarettberoende och borde behandlas som en hjälte, men precis som förra skattehöjningen beläggs det med cyniska skattehöjningar. En dosa snus är snart lika dyr som ett paket cigaretter.

Det är naturligtvis helt bakvänt. Så här ska det vara:

En dosa snus ska kosta maximalt 20 kronor. Ett paket cigaretter ska kosta minst 100 kronor. Och smugglare ska bestraffas med reseförbud.

Följ ämnen i artikeln