Axlar ansvaret med Daniel vid sin sida

Sagobröllopet förra året bjöd på flera historiska ögonblick, ett av de märkligaste kom en kort stund efter själva vigseln. Brudparet skred mot utgången. Daniel såg då ännu ut som en vanlig ung man iförd en ren svart frack. Då de nygifta kom in i vapen­huset stängdes dörrarna fram och bak. Vi som stod i kyrkan väntade i några mycket långa minuter. Vad hade hänt? Varför gick de inte ut? Var deras kortege försenad?

Så öppnades kyrkdörrarna och där stod plötsligt prins Daniel med Serafimerordens blåa band tvärs över bröstet och kraschanen på fracken. Förvandlingsnumret tog några ögonblick men aldrig mer skulle livet bli vad det varit för honom. Det var första gången i Sveriges historia som en vanlig svensk man förvandlats till prins.

På kvällen kunde ­hela ­nationen se och höra prinsens tal till ­bruden. Och då, för första gången, kunde alla förstå vem den Daniel var som Victoria blivit förälskad i och hennes familj så varmt tagit till sig. ­Inte ett öga var torrt.

I det ögonblick då lyckan var som störst över Stockholms slott kunde ingen ana att hela den kungliga familjen just då steg ombord på den berg-och-dalbana som drivs av en stor del av svenska medier.

Den hisnande skräck- ­färden nedåt inleddes, från himmel till helvete. Utan att de kungliga ­hade gjort någonting annat än vad de ­skulle göra i sitt dagliga arbete, bombarderades de plötsligt med krigsrubriker som kunde få utomstående att tro att här begicks grova brott och försyndelser. Borta var solen och folkets värme – nu ­piskade motvindar och om de ­inte hållit i sig hade de kanske ­allihop kastats ut ur ­sina vagnar.

Under kungahusets berg-och-dalbana har det varit kronprinsessan Victoria och prins Daniel som burit den tyngsta bördan. ­Mediestormen har drabbat familjen hårt. Men utåt måste de hålla skenet uppe och där har Victoria och Daniel burit den tyngsta lasten och gjort det med bravur. 

Bröllopet för ett år sedan var det bästa som hänt den svenska monarkin på över trettio år. Den gången gifte sig kungen med ­fröken Sommerlath och det var första gången ­sedan 1500-talet som en svensk kung gifte sig med en kvinna av ­folket. Drottning Silvia förförde alla med sin ungdomliga skönhet och de tre ­barnen som följde garanterade monarkins fort­bestånd.

Då Victoria gifte sig med Daniel var det ännu ett historiskt ögonblick eftersom det var första gången i historien som en svensk kronprinsessa gifte sig över huvud taget – och dessutom med en man av folket. Det var ett val för Sverige i tiden. Hade Victoria presenterat en tysk Prinz ­Ab-und-zu, hade hon aldrig ­blivit så populär som hon blev nu.

Med Daniel vid sin sida kan kronprinsessan Victoria nu lugnt fortsätta sitt ­arbete för Sverige. Väl för­beredd, entusiastiskt och ambitiöst kommer hon med ­tiden att ta över ­hela ansvaret. Ingen vet när den ­dagen kommer eller vilka förhållanden som råder då, men kronprinsessparet är redo.

Det kommer en dag då ­medierna tvingar in nya passagerare i berg-och-dalbanan och kunga­familjen kan andas ut. Det gäller bara för Victoria och Daniel att ­hålla i sig ­ordentligt ­ännu ett tag. De har majoriteten av folket med sig.

Följ ämnen i artikeln