Att spekulera i min död tar priset i nätmobbning

”Vilka kändisar ligger inför döden?” På denna tråd har medlemmar på internetsajten Flashback spunnit i flera år. De anonyma ”skribenterna” gottar sig i sjuka människors tragiska öde. Ju mer kända personerna är, desto intressantare är det att spekulera om hur lång tid de har kvar att leva.

Jag har hamnat på Flashbacks lista över kändisar som snart ska dö. Jag upptäckte det av en slump när jag för några veckor sen googlade på mitt namn på nätet och med fasa upp­täckte att jag stod på Flashbacks ”dödslista”. Det började med att ­signaturen Jeff-Pass skrev att han konstaterat att jag genomgått ännu en canceroperation. ”Ytterligare en canceroperation för Elisabet Höglund ... Förvisso skall det inte vara någon fara för livet men nu har hon ju cancern ’i sig’ även om tumörer avlägsnats. Förmodligen kommer hon precis som Michael Douglas, Bert Karlsson, Marie Fredriksson och många andra att få leva med rädslan för att cancern skall komma tillbaka ...”

På detta inlägg svarade signaturen scrollock följande:

”Elisabet Höglund har ju bukspottkörtelcancer så det är knappast ­troligt att hon ’rider ut stormen’, i och med att nästan ingen gör det med den typen av cancer.”

Hur f-n vet du det, scrollock? Vad f-n vet du om vad för slags cancer jag hade? Du har ingen som helst aning om hur min prognos ser ut, som för övrigt är mycket god. Vilken rätt har en person på Flashback, själv skyddad av anonymitet, att offentligt spekulera i hur lång tid en viss känd person har kvar att leva? Det om ­något är en kränkning. Jag har blivit nätmobbad tidigare. Men det här tar priset.

Flashback Forum (registrerad ­ägare i New York är Flashback ­International Inc) har som slogans ”Yttrandefrihet på riktigt” och ”Journalistik utan censur”. Journa­listik? Yttrandefrihet? Kan det kallas för yttrandefrihet att dödförklara människor? I de så kallade etiska ­reglerna för Flashback står bland ­annat att ”det är hög tolerans mot ­invektiv och personliga tillmälen, vilket gör att tonen i vissa inlägg kan förefalla hård”.

Samtidigt är det förbjudet att ”sprida påhittade uppgifter om ­personer, företag eller organisationer med uppsåt att utsätta dessa för ­andras missaktning ­eller att ­avsiktligen sprida förvrängd eller påhittad information med uppsåt att vilseleda”. Detta är precis vad medlemmarna på Flashback har gjort mot mig. Är denna yttrande­frihet värd att försvara? Nej, ­aldrig!

+++++

Även Försäkringskassan, en myndighet som alla tycks hata, får i dag fem plus av mig. När jag var som allra ‧sjukast var jag sjukskriven och uppbar rejäl sjukpenning – för första gången i mitt liv. Men i mars i år bestämde jag mig för att inte vara sjuk‧skriven längre. Men Försäkringskassan lyssnade inte. Jag var ju sjuk och borde vara fortsatt sjukskriven. Nej, sa jag, jag tänker börja jobba nu. Försäkringskassan gav sig inte. Jag borde ansöka om en ny sjukperiod. Nix, blev svaret. Jag skänker pengarna till bättre behövande. Det finns sådana.

+++++

Skatteverket är landets bästa och mest kundvänliga myndighet. Under min långa sjukdomstid i fjol var det lite si och så med mina skatte‧inbetalningar, vilket ledde till att jag under 2012 fullkomligt vräkte in pengar i skatt för att inte ställas inför den offentliga‧ skampålen. Men i höstas upptäckte jag att jag hade ‧betalat in mycket mer i skatt än jag hade tjänat. Jag lämnade därför in en ny preliminär skattedeklaration för 2012. Vad tror ni låg i brev‧lådan några dagar senare? Jo, en utbetalningsavi från Skatteverket på 268 000 kronor.

Följ ämnen i artikeln