Mejla

Lena Mellin

Extraval eller inte – här har du svaret

Sjöstedt verkar ha förstått att han hamnat i en återvändsgränd

KOLUMNISTER

Många vill ha det. Andra fasar för det. Att bävningarna i politiken leder till fullskalig regeringskris och nyval.

Men är det verkligen det som ligger framför oss?

Här är svaret. Mitt svar.

Jonas Sjöstedt (V) hotar med nyval och Ebba Busch (KD) har börjat samla in namnunderskrifter för att kräva en omröstning i riksdagen om regering Löfvens framtid.

Förlorar regeringen den måste den avgå och Sverige på nytt att styras av en övergångsregering.

Om talmannen efter det misslyckas tre gånger med att få riksdagen att acceptera en statsminister blir det nyval.

Det är ett scenario som vissa, till exempel Jimmie Åkesson, ser fram emot. Medan vissa andra, till exempel de med ett uns ansvarstagande i kroppen, räds den.

Jag tror att risken för en fullskalig regeringskris för tillfället är avvärjd. När Jonas Sjöstedt förra söndagen gav regeringen ytterligare tid att reda ut det minst sagt komplicerade läget rann den ut i sanden. Därmed skulle det inte heller bli något nyval. I alla fall inte nu.

Skälen är i huvudsak följande:

1. Sjöstedt vill inte ha Kristersson som statsminister.

Röstas Löfven bort kommer Kristersson få frågan om han kan bilda regering. Vänsterpartiet kommer att rösta nej tillsammans med de fyra januaripartierna S, MP, C och L. Därmed blir Kristersson inte statsminister.

Frågan går då åter till Löfven som, om han fortfarande vill kampera ihop med Centern och Liberalerna, och det vill han, måste ta med Las-reglerna i sitt nya samarbetsavtal med dem.

Det är ju den, lagen om anställningsskydd, som den här röran handlar om. När det inte bara är ren och skär maktkamp.

Vänsterpartier röstar därför nej till Löfven igen och sedan fortsätter karusellen i alla ändlighet.

Det är kanske det som sent omsider har gått upp för Jonas Sjöstedt och förklarar hans allt mildare ton. Han har helt enkelt inget att vinna på den inslagna vägen. Det är en återvändsgränd.
 

2. Det finns ett avtal. Eller i alla fall ett handslag.

Samma dag som LO för andra gången sade nej till ett nytt huvudavtal som reglerar anställningstryggheten sade facken Privattjänstemännen, PTK, och arbetsgivarna i Svenskt näringsliv ja till samma avtal.

PTK företräder 26 fackförbund, varav Sveriges största, Unionen, är ett. De har 900 000 medlemmar.

LO har 14 medlemsförbund, varav Kommunal är Sveriges näst största. De har 1,4 miljoner medlemmar.

Det finns alltså något att bygga vidare på här.
 

3. Centern och Liberalerna har inget att vinna på nyval.

Hittills har C och Liberalerna intagit en mycket märklig hållning. Det är att direktiven till las-utredningen ska genomföras, bli lag.

Det är inte bara en intellektuellt ohållbar inställning, i så fall hade ju frågan inte behövt utredas. Då kunde man gått fram direkt med ett lagförslagstället för att ta omvägen om en utredning.

Det andra är att varken Centern eller Liberalerna, särskilt inte Liberalerna, vill ha ett nyval.

 

L löper akut risk att åka ur riksdagen om det skulle vara val i dag. Paritet ligger stadigt under 4 procent, förtroendet för Nyamko Sabuni är superlågt, partiet har tappat sina profilfrågor.

För att undvika regeringskris och eventuellt nyval kommer de alltså att tagga ner. Mjukna. I det här fallet är det en helt rimlig hållning skulle jag säga. 

De kan säga att de tar intryck av handslaget mellan PTK och Svenskt näringsliv. De kan säga att de har fått värdefulla synpunkter från las-utredningens remissinstanser. De kan säga nästan vad som helst som verkar ansvarsfullt för den här frågan är så otroligt komplicerad att bara ett fåtal begriper sig på alla dimensioner och aspekter.

Slänger de därtill åt Jonas Sjöstedt, eller snarare hans efterträdare, ett köttben, hur symboliskt det än är, så är Löfven och hans partners hemma. Det blir ingen regeringskris. Det blir inget nyval.

Det är så jag tror att hela den här karusellen slutar. Jag kan få fel såklart, men det är vad jag tror just nu.

Att förbindelserna mellan Socialdemokraterna och LO är svårt sargade och förblir så om det går som jag tror är en annan historia. Som dock inte har med regeringskris och nyval att gör.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nyval (extraval)

Regeringen

Las, Lagen om anställningsskydd

Lena Mellin