Tio skäl att hylla jubilaren

1 Miljö

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-03-25

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är inte tillräckligt och det går långsamt. Men faktum är att EU är pådrivande i det internationella miljöarbetet. Och har fattat beslut som är bindande för samtliga 27 medlemsstater. Så sent som i början av mars blev EU först i världen att besluta om att minska utsläppen av växthusgaser, exempelvis koldioxid, med minst 20 procent till 2020.

2 Arbete

Tidigare var det krångligt att jobba utanför Norden. Nu behövs inte ens arbetstillstånd (däremot kan det fortfarande krångla med bankerna men det rår knappast EU för). Dessutom kan varje svensk medborgare söka jobb i ett annat EU-land i tre månader – med bibehållen a-kassa.

3 Fred och demokrati

Många tycker det här är löjligt. Men i grunden är det exakt det här det handlar om. Under 1900-talet startade två världskrig i Europa. EU grundades för att stoppa det. Det har varit väldigt framgångsrikt, inget EU-land har inlett en väpnad konflikt med en annan medlem. För medlemskap krävs dessutom en fungerande demokrati. Det har hittills stoppat bland annat Turkiet.

4 Billigare

Avregleringar och ett fritt flöde av varor och tjänster pressar priserna. Maten, som fortfarande är dyrare i Sverige än i många andra EU-länder, har exempelvis sjunkit rejält sedan 1995. Flygbiljetter och teletaxor är andra varor som gått ner kraftigt.

5 Resa

För att resa inom Schengen (där inte alla EU-länder ingår) krävs bara det nationella id-kort som kan beställas hos polisen. Körkortet gäller överallt och turister betalar lika mycket för sjukvården som det egna landets medborgare. Flygbolag måste böta till resenärerna om de överbokat eller är kraftigt försenade.

6 Bistånd

EU betraktas ibland som en snål rikemansklubb. Men unionen är tillsammans med medlemsländerna världens största biståndsgivare.

7 Utjämning

EU:s interna bistånd har gjort Irland till ett av unionens mest välmående länder. I övrigt har de generösa utjämningsbidragen mest gått till södra Europa.

8 Röst i världen

Med små undantag är EU:s medlemsländer småttingar i världspolitiken. Men tillsammans är de en röst som kan mäta sig med både USA, Ryssland, Indien och Kina.

9 Hyfs

I EU får arbetsgivare inte bära sig åt hur som helst. Exempelvis är arbetsveckan högst 48 timmar och man måste vara borta från jobbet minst elva timmar per dygn (infört i Sverige först i år). Fyra veckors betald semester är en annan lag.

10 Utmanar USA

Världens politiska och ekonomiska stormakt utmanas av EU som tänker bli världens mest konkurrenskraftiga ekonomi. Ambitionen är god, men hittills har det gått si och så.

Hatten av för EU, 50 år! I dag blir unionen som vi älskar att hata senior. För precis ett halvt sekel sedan undertecknades Romfördraget. Det blev startskottet för EG som blev EU, ett förbund med 27 medlemsstater. Vi svenskar tillhör dem som är mest skeptiska till EU. Men håll i dig, det finns anledning att både krama och pussa jubilaren.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln