Stor ceremoni - EU:s nya konstitution skrivs på

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-10-29

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

men den blir svår att få igenom

Laila Freivalds får stå i skuggan av EU:s nye, gemensamma utrikesminister.

Och Göran Persson blir aldrig mer ordförande i EU.

Så blir det med EU:s nya konstitution.

Vid en pampig akt i Rom i dag skriver EU:s premiär- och utrikesministrar under förslaget till ny konstitution för unionen. Den slutmanglades på försommaren, nu är den putsad och översatt till alla EU-språk.

Ceremonin äger rum i samma sal som EU:s första traktat, Romfördraget, signerades 1957. Då var medlemsländerna sex, nu är de 25.

EU personifieras

I grunden innehåller den nya konstitutionen inga revolutionerande förändringar. Maktbalansen mellan EU-kommissionen, regeringarnas ministerråd och EU-parlamentet är i stort sett oförändrad. Parlamentet får lite mer att säga till om, medlemsländernas vetorätt naggas något i kanten.

Den stora förändringen är i stället att EU personifieras. Det roterande ordförandeskapet, som gjorde Göran Persson till EU:s ordförande våren 2001, avskaffas.

I stället införs en permanent ordförande som kan sitta i högst fem är. Han flankeras av en gemensam utrikesminister, också en nyinrättad post.

Alla måste säga ja

Men det är i högsta grad oklart om konstitutionen blir något mer än en hög papper. För att den ska kunna träda i kraft krävs att samtliga medlemsländers parlament säger ja till förslaget. Det är inte troligt.

Ett tiotal länder har bestämt sig för att folkomrösta om konstitutionen. Först ut är Spanien som röstar i februari. Även Storbritannien ska rösta. Att det skulle bli ja där är det inte många som tror.

Regeringen är emot en svensk folkomröstning. De har betan från omröstningen om euron förra året i färskt minne.

Läs mer:

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln