Vad trodde 22-åringen att de tre killarna ville?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Maria Abrahamsson i Svenska Dagbladet har redan snuddat vid ämnet.

Själv har jag viskande antytt något till en väninna - för säkerhets skull i skydd av mörkret på kvällens hundpromenad i Hammarbyhamnen - men ändå:

Vi mumlade något till varandra om ett absolut tabubelagt ämne.

Det gällde hockeyskandalen. Den där hemska historien som vi alla känner till och som har lett till yrkesförbud för de tre landslagsstjärnorna och till att många människor är mycket olyckliga.

Nej, själva händelsen är verkligen inte tabubelagd. Den behöver man inte tala viskande och antydningsvis om. Den har basunerats ut i medierna så eftertryckligt att mycket litet återstår att säga i sak, i varje fall på svintemat. De är hallmärkta svin nu, herrarna Lilja, Huselius och Tallinder. Nu och i evighet.

Emellertid - en futtig liten aspekt på det hela kanske ännu återstår att avhandla även om det måste göras tyst och försiktigt, som sagt var.

Varför i hela fridens namn gick den tjugotvååriga kvinnan med tre brunstiga hannar upp på deras hotellrum i Stockholms city vid pass klockan två på natten? Vad inbillade hon sig att killarna ville och vad kan killarna rimligen ha trott om vad hon ville? "Se på deras etsningar" kanske? Kunde inte flickan ha tänkt sig för litet grann?

Hon var berusad svarar ni. Hon visste inte vad hon gjorde. Och vad hon än ville, knappast ville hon ha gruppsex med alla tre galtarna på en gång.

OK. Om kvinnan blev drogad, såsom hon själv påstår, så är detta svar fullt gångbart. Några ytterligare frågor om kvinnans eget ansvar behöver inte ställas.

Men om hon nu inte blev drogad utan petade i sig alldeles för många drinkar själv, blev kåt och omdömeslös, vilket faktiskt händer ibland? Är det då tillåtet att som Maria Abrahamsson fråga: Blir flickor nuförtiden aldrig tillsagda av sina föräldrar att vara försiktiga med alkoholen, att inte dricka sig för berusade, att ta vara på sig litet grann?

Jag försvarar inte männen. De bröt mot beteenderegler som gäller för medlemmar av Sveriges landslag på representationsuppdrag, vilken idrott det än gäller. De exploaterade förmodligen sin stjärnstatus för utverkande av råknull med en berusad ung kvinna. Det är inte snyggt. Att de dessutom var otrogna mot sina fruar eller partners gör ju inte saken bättre men den aspekten avstår jag ifrån att ha moraliska synpunkter på. Där vid lag får den som är oskyldig kasta första stenen.

Om några månader blir det kriminellt att ha sexuellt umgänge med någon som är så berusad att den totalt har förlorat sina sinnens fulla bruk. Det har sagts att de tre ishockeyspelarna har gjort sig skyldiga till just sådan kriminalitet men att de räddas av gonggongen: Lagen har inte trätt i kraft än.

Om detta vet vi strängt taget ingenting. Vi vet faktiskt inte alls vad som hände på hotellrummet eftersom kvinnan säger sig minnas mycket litet och killarna påstår vad de påstår. Som jag ser saken är varken minnesluckor eller det faktum att en kvinna inlåter sig på gruppsex med tre idrottsstjärnor en säker indikation på att hon är så berusad att männens handlingar blir straffbara. De kan vara det men det är inte säkert.

Det är naturligtvis utomordentligt att en lag träder i kraft som stadgar att ingen sexuellt får utnyttja en annans redlöshet och att män (detta handlar i huvudsak om män) är skyldiga att använda sitt omdöme när en mycket berusad kvinna förlorar alla hämningar.

Denna lag får emellertid inte tolkas så att kvinnor fråntas ansvaret för sitt eget sexuella beteende under rusets inflytande. Kvinnor kan inte befrias från ansvar för att de dricker så mycket att de gör saker som de sedan ångrar.

Alla som umgås med alkohol vet att sexlusten ökar i takt med att omdömet avtar under rusets inflytande.

Många som umgås med alkohol har någon gång vaknat på något överraskande ställe och önskat sig långt, långt därifrån. Den moraliska baksmällan har väl kunnat mäta sig med den fysiska.

Det är hemskt men det måste man nog genomlida utan att ropa på polis.

Yrsa Stenius

Följ ämnen i artikeln