Om detta måste vi berätta

Ändrad lag Det går i dag, just den här dagen, 130 miljoner kvinnor på jorden som fått sina underliv förstörda.

Vi var i Addis Abeba, jag och ett gäng ­herrar.

Mötet handlade om vad organisationen i fråga jobbade med i landet. Bevattningssystem, jordbrukslära och annat svischade förbi på den lokale chefens powerpointpresentation.

Och så plötsligt, på en bild, stod det ”FGM”.

”Det jobbar vi med också”, sa han och hastade vidare.

Jag frågade vad det be­tydde och fick reda på att ­organisationen lade ned tid och energi för att stoppa ”female genital mutilation”, könsstympning.

”Det vill jag skriva om”, sa jag. 16 timmars skumpig bilresa och en framtrollad kvinnlig tolk senare satt jag på ett jordstampat golv i en by och pratade med kvinnor som var överlyckliga att någon ville lyssna. Som i bästa fall beskrev vässade rakblad som skar sönder deras underliv. Men som i värsta fall fått uthärda en sten med vass kant.

När Aftonbladet publicerade den första artikeln var jag nervös. Skulle folk bli för äcklade? Inte vilja läsa? Men så trillade mejlen in. Från kvinnor, så klart, men också från män. Som föreställde sig att någon som de älskade skulle utsättas. Artikeln blev, som vi säger i kvällstidningsvärlden, tokklickad. Ni läste och läste.

Jag tänker på det nu, när jag söker på de senaste dagarnas nyheter i alla större svenska medier, tidningar, radio och tv - mitt eget moderskepp inkluderat - och inte hittar ett ord om det stora som har hänt.

Som sin sista akt, innan han steg ned från posten som Nigerias president, signerade Goodluck Jona­than för några dagar sedan lagändringen VAP15.

Det är nu förbjudet att könsstympa flickor och ­kvinnor i landet.

Det vill inte säga lite.

Nigeria, Afrikas mest ­befolkade land, anses vara ett av kontinentens stora makthus, men det är också könsstympningens högborg.

Var fjärde kvinna där är drabbad och människorättsorganisationer hoppas att trenden ska sprida sig till de 28 övriga länder som fort­farande aktivt stympar ­kvinnor.

Om detta måste vi berätta.

Om vi inte skriver om det kommer ni inte prata om det.

Det går i dag, just den här dagen, 130 miljoner kvinnor på jorden som fått sina underliv förstörda. Enligt Social­styrelsen finns 38 000 drabbade i Sverige. Av dem är 7 000 flickor under 18 år.

Vi måste ­visa dem att det som hände i Nigeria är en nyhet värd att berätta.

Följ ämnen i artikeln