Vi betalar själva för att övervakas

Du skjuter i väg fåglar eller radar upp karameller eller spelar något annat gratisspel som finns att ladda ned i mobilen.

Men utan att du vet det så spelar du en slags klädpoker. En osynlig motspelare tömmer din telefon. Och ditt privatliv faller av dig, plagg för plagg, utan att du märker det.

Så här hänger det ihop: Varje gång du skryter om dig själv på sociala medier eller spelar förströelsespel eller utnyttjar några av de tusentals andra appar som finns att hämta till dator eller mobiltelefon så vidarebefordras massor med uppgifter om dig till hemliga myndigheter i andra länder.

Varje gång du använder vissa kartfunktioner i din mobiltelefon så stödjer du utländskt spioneri.

Det är inte jag som säger det, utan underrättelsetjänsterna själva.

Länge har de bara sagt det internt. Men i veckan avslöjades flera nyheter ur det material som avhopparen Edward Snowden läckt om hur brittiska GCHQ och amerikanska NSA samlar privata uppgifter om män­niskor över hela världen.

Beroende på vilken slags information du lämnat om dig själv när du började använda en app i din mobiltelefon kan underrättelsetjänsterna låta sina datorer samla in massor av detaljer om ditt privatliv:

Hemland, ålder, kön, etnicitet, postnummer, civilstånd, inkomst, utbildningsnivå, antal barn, vänner, affärskontakter, jobbarkompisar och sexuella preferenser. Dessutom samlar de fakta om den plats där du befinner dig.

Redan för en månad sedan avslöjade Der Spiegel att NSA kan ta kontroll över i princip vilken Iphone som helst, lägga in programvara, tömma den på information, och ­använda mikrofonen och kamerorna utan att telefonens användare märker det. Programvaran kallas ”Dropout Jeep”. Samma, eller liknande system, finns även för Android-telefoner.

Der Spiegel skriver att det finns en intern powerpointpresentation hos NSA som cyniskt kallar Iphone-användare för ”zombies”, som betalar för sin egen övervakning.

Ett internt dokument av samma slag från GCHQ slår fast: ”Finns det i telefonen, så får vi tag i det”.

Både Der Spiegels och The Guardians senaste avslöjanden bygger på interna dokument från spionmyndigheterna som är flera år gamla. Man behöver inte vara rätts­haverist eller konspirations­teoretiker för att gissa att ­dagens övervakningssystem blivit än mer effektiva.

George Orwells gast­kramande framtidsvision ”1984” visade sig korrekt. Med den anmärkningsvärda skillnaden att vi själva köper redskapen som kan övervaka och kontrollera oss, och njuter av att använda dem.

Farlig kofis

 Metangasen från 90 kor i en dåligt ventilerad lada i den tyska byn Rasdorf orsakade i måndags en explosion, som skadade ladans tak och en ko. Nyheten gick över hela världen. Metangas har 30 gånger värre växthuseffekt än kol­dioxid. Kan man införa gränsvärden på kor?

Påveblodsjakt

Johannes Paulus II

 Polis med spårhundar ­jagade i veckan tjuvarna ­som stulit ett guldskrin med rester av påven Johannes Paulus II:s blod från en liten kyrka i de italienska alperna. Att spara kroppsdelar från döda människor och tillbe dem är en gammal kristen tradition som också förekommer inom andra religioner.

Följ ämnen i artikeln