Kinas attack ökar risken för krig mot USA

Kina uppträder alltmer aggressivt i Sydkinesiska sjön.

Attacken mot filippinska militärfartyg är bara den senaste incidenten. 

USA har lovat att försvara Filippinerna vid en attack.

Därmed ökar risken i förlängningen för en militär konfrontation mellan Kina och USA.

Medan världens ögon är riktade mot Mellanöstern och Ukraina så kommer allt fler oroande signaler om Kinas uppträdande i Sydkinesiska sjön.

Kina befinner sig i en långvarig men hittills mestadels lågintensiv konflikt med bland annat Filippinerna om rätten till Sydkinesiska sjön.

En brännpunkt är revet Thomas Shoal där Filippinerna grundsatt ett militärfartyg för att markera sina territoriella krav. På Sierra Madre finns ett antal militärer som måste underhållas med mat, vatten och andra förnödenheter. Något Kina hela tiden försöker försvåra och förhindra.

Kina har de senaste åren kraftigt uppgraderat sin kustbevakning till fartyg som mer liknar militärfartyg med kraftiga vapen.

Vid en konfrontation i går bordade Kina två filippinska, militära gummibåtar som var på väg med förnödenheter till Sierra Madre. Man attackerade båtarna med machetes och knivar och tömde dem på sitt innehåll. Vid operationen skadades ett antal filippinska sjömän.

En talesman för landets ÖB anklagade Kina för att bete se sig som pirater.

Attacken innebär en ytterligare upptrappning jämfört med de incidenter som inträffat tidigare under året. I dem har Kina attackerat filippinska fartyg med vattenkanoner när de närmat sig området och rammat ett av dem.

Filippinska fiskare vågar inte längre fiska i vattnen runt revet trots att de traditionellt gjort det i årtionden och att de ligger inom Filippinernas ekonomiska zon. Hoten från Kina har blivit alltför påtagliga.

Fartyget BRP Sierra Madre. Arkivbild.

Särskilt alarmerande

Extra alarmerande den här gången är att Kinas attack sker bara några dagar efter att man antagit en ny lag där Kina tar sig rätten att borda utländska fartyg som rör sig in på vatten som Kinas anser är deras. 

Lagen ger Kina rätt att internera utländska besättningar under 60 dagar. I den nya lagen refereras också till en lag från 2021 som ger Kina rätt att skjuta mot främmande fartyg om det anses nödvändigt.

Kombinationen av den nya lagen och attacken mot de filippinska underhållsbåtarna måste ses som en allvarlig upptrappning av konflikten om vem som har rätt till Sydkinesiska sjön.

Kontroversen blir extra farlig eftersom den i praktiken ställer Kina mot USA på ungefär samma sätt som konflikten om Taiwan.

USA har ett avtal med Filippinerna där man förbinder sig att försvara landet i händelse av krig. De två länderna har de senaste åren inlett ett närmare samarbete och genomförde tidigare i år en stor militärövning tillsammans till havs.

President Ferdinand Marcos Jr sade nyligen på en internationell konferens att om en filippinsk sjöman dödas i en av de allt vanligare konfrontationerna så kommer Filippinerna att vara väldigt nära att se det som en krigshandling.

USA:s ambassadör i Manila fördömde den kinesiska attacken men ännu är det oklart om president Biden kommer att svara på något sätt.

Joe Biden och Xi Jinping.

Lovat försvara Filippinerna

Men USA har återigen pekat på att de åtagit sig att försvara Filippinerna.

Föga förvånande ger Kina en helt annan bild av den senaste händelsen. Man anklagar istället de filippinska båtarna för att uppträda vårdslöst och ansvarslöst och hävdar att de är helt skyldiga till det inträffade. Vilket är vad Peking alltid säger samtidigt som det är uppenbart att det är Kina som försöker hindra Filippinerna och inte tvärtom.

USA och samtliga länder i regionen ifrågasätter Kinas anspråk på så gott som hela Sydkinesiska sjön. De har stöd i en dom från Internationella skiljedomstolen i Haag som 2016 slog fast att Kinas anspråk är olagliga. Kina har struntat i det utslaget.

Den amerikanska flottan seglar med jämna mellanrum i de vatten som Kina gör anspråk på för att markera att USA vill upprätthålla rätten till fri navigation i en viktig internationell handelsled till havs.

Kina protesterar vanligtvis muntligt mot vad man ser som amerikanska intrång men det brukar inte komma till några fysiska konfrontationer.

Men med den nya lagen och attacken mot de filippinska fartygen trappar Kina upp konflikten ett steg. Kanske för att se hur USA kommer att reagera.

Eftersom USA för ögonblicket är väldigt upptaget med Rysslands aggression mot Ukraina och kriget i Gaza kan Kina se en möjlighet att flytta fram sina positioner. Testa hur villigt USA egentligen är att försvara sina allierade i Sydkinesiska sjön, som Filippinerna och Taiwan.

Varje ny incident kan vara den gnista som startar en större väpnad konflikt mellan Kina och USA.

Följ ämnen i artikeln