Riskabelt att placera myndighet mot plundringen av välfärden i Södertälje

”I polisrapporten ”Släktbaserade kriminella nätverk” pekas en brottslig organisation i Södertälje som med svenska mått mätt unikt.”

En ny myndighet i kampen mot miljardplundringen av välfärden är en utmärkt idé.

Mindre klokt är möjligen att placera den i Södertälje, vars institutioner enligt polisen har infiltrerats av ett kriminellt nätverk.

18 miljarder kronor per år.

Så mycket betalas felaktigt ut varje år från välfärdssystemen, enligt en tidigare gjord utredning.

Ett annat sätt att uttrycka saken är att exempelvis Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Skatteverket är rena bankomaterna för den organiserade brottsligheten.

Tidigare i år beslöt regeringen att inrätta en ny myndighet som ska ”förebygga, förhindra och upptäcka” felaktiga utbetalningar.

Och nyligen presenterades fyra nya lagar som riksdagen behöver stifta för att bana väg för Utbetalningsmyndigheten.

 

Detta är i grund och botten ett utmärkt initiativ. En aktör som samlar de stora utbetalande myndigheterna i ett system och som ägnar sig åt övergripande analyser av utbetalningar har goda möjligheter att göra en hel del nytta.

Så långt en god nyhet. Men regeringen har också beslutat att myndigheten och dess 80 anställda ska placeras i Södertälje.

Frågan är hur genomtänkt det är.

I den två år gamla polisrapporten ”Släktbaserade kriminella nätverk” pekas nämligen en brottslig organisation i Södertälje som med svenska mått mätt unikt.

Den ”särskiljer sig från de andra kriminella nätverken genom den stora förekomsten av möjliggörare och infiltratörer i kommunal och statlig förvaltning”, skriver utredarna bland annat.

Polisen bedömer att stadens ledande gangsters har en ”god förmåga att knyta "strategiskt viktiga kontakter” inom kommunen och myndigheter.

Bland annat Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har haft medarbetare som mot ersättning ska ha betalat ut felaktiga bidrag till kriminella personer.

Det är mot denna bakgrund lätt att förstå den försiktighet som brottsbekämpande myndigheter iakttar då välfärdsbrottslighet i Södertälje utreds.

 

Ta bara assistanshärvan som närmar sig åtal, jag har skrivit om det tidigare, en polis, en advokat, en flygkapten, sammanlagt fem syskon i Södertälje som tros ha svindlat till sig närmare 30 miljoner.

Inom kommunen, som gjorde anmälan, fanns en stor oro för läckor. Delar av den polisiära insamlingen av information skedde därför utanför kontorstid.

Att en del åklagare och poliser ställer sig skeptiska till att Utbetalningsmyndigheten placerar just i Södertälje är med andra ord inte det minsta märkligt.

Det sista Sverige behöver är att den organiserade brottsligheten lyckas placera mullvadar inom den myndighet som ska bekämpa miljardsvindeln av välfärden.

Situationen blir ju inte ljusare av de märkligheter som omger det stundande maktskiftet i Södertälje.

Kristdemokraterna gick lokalt till val på att inte samarbeta med SD. Men trots bra valresultat sparkade KD sin gruppledare och beslöt att ansluta till en koalition som är beroende av just Sverigedemokraternas stöd för att få tilltäckligt med mandat.

En av de tunga namnen i det nya styret pekas i polisens klanrapport ut som en person som har ”nära anknytning” till organiserad brottslighet i Södertälje.

En annan har suttit i fängelse för inblandning i bankrån.

SD? Gruppledaren lämnade sitt uppdrag tidigare i år efter att en kriminell man hittats mördad i hennes bil. Hennes företrädare dömdes för drograttfylla och för att ha odlat marijuana hemma.

 

Möjligen är jag fördomsfull, men det här låter inte som det ultimata persongalleriet i ett politiskt styre.

Det bör i rättvisans namn nämnas att Södertälje har arbetat hårt mot korruption i flera år och har tuffare bakgrundskontroller av de anställda än de flesta kommuner.

Detta efter att en handläggare avslöjats hjälpa den organiserade brottsligheten med bygglov mot ersättning.

Andra misstänkta fall har funnits, men de har inte gått att bevisa.

Avslutningsvis:

Det finns ingen anledning att måla upp ett mardrömsscenario där Södertäljes gangsters tar över den nya myndigheten och börjar styra den efter eget behag.

Nog finns det en poäng i att den placeras i en kommun som har utmärkt sig i bekämpningen av välfärdsfusket.

Och finansminister Mikael Damberg har givetvis rätt i att invånarna ska kunna lite på att deras skattepengar går till det de är avsedda för och inte hamnar i kriminella fickor.

Men de ska faktiskt även kunna känna sig trygga i att den nya myndigheten inte läcker lika hemlig som åtråvärd information ut till skuggsidorna.

Utbetalningsmyndigheten får sitt säte i just den stad vars institutioner mer än någon annanstans tycks ha infiltrerats av organiserad brottslighet.

Risker saknas inte.