Sedan när går häxor i kort-kort och korsett?

I veckan trängdes jag med hundratals andra halloween-firare i en maskeradbutik. Och där, bland mini-dödskallar, plastpumpor och årets nyhet, en monsterbebis i bärsele, hängde den: häxdräkten.

Nu ser ni kanske något svart och vårtigt framför er.

Glöm det. Vi snackar om en dräkt med kortkort tyllkjol och nätstrumpbyxor, lårhöga stövlar, tajt korsett och urringning halvvägs ner till naveln. Som jag förstod av instruktionsbilden på kartongen skulle man dessutom använda kvasten som strippstång.

Jag insåg snart att sex-häxan inte var ensam: i stort sett ­aalla maskeradkostymer för tjejer anspelade på porr.

Männen kunde välja mellan stiliga Dracula-caper, heltäckande skelett-dräkter och allvarliga dödgrävar-outfits. Som kvinna var alternativen att klä ut sig till vampig vampyr i latexfodral, halvnaken vulgo-zombie, mördad Playboy-bunny eller ”sexy devil”.

Man kanske inte ska överdriva spökkostymernas betydelse i kampen för jämställdheten.

Men ursäkta, sen när går trollpackor omkring i stay-ups?

Jag minns själv mitt mest fasansfulla allhelgonafirande någonsin: det var på mellanstadiet och jag förberedde mig minutiöst. Tvättade håret med diskmedel för att få till tovorna, målade ansiktet med grått smink som ”smuts” och skaffade gula lös­tänder. Iklädd långklänning med revor samt spetsig häxhatt stegade jag i väg mot kalaset, mäkta stolt över min genomtänkta mundering.

Så fort jag kom in genom dörren frös jag till is.

Det visade sig att skräckfesten inte var en skräckfest.

Jag hade missat att maskeraden var inställd. De andra barnen, klädda i rosa kjol och jeans, stannade upp i sitt popcornätande och stirrade på mig, den lilla tioåriga satmaran som stod där med hög svart hatt i dörröppningen.

Säga vad man vill om detta trauma, men vi kan konstatera att det åtminstone var en tid då en häxa var en häxa. Och inte som nu, en sex­arbetare.

I dag är det populärt med maskerad på tema hora-­hallick. En bekant var till och med på ett halloweenparty där en tjej kom som ”sexy Harry Potter”.

Att detta var den enda helgen på året då en kvinna kunde passera som frånstötande vålnad, verkar vara ett minne blott. Till och med som död, ska man tydligen se kåt ut.

Följ ämnen i artikeln