Tydlig illustration av vår förändrade syn på brott

Fyra års fängelse.

Södermannen dömdes i dag till ett lika långt straff för våldtäkter på en flicka som han tidigare har avtjänat för grova övergrepp mot 26 kvinnor.

Går vår förändrade syn på brott att beskriva tydligare än så här?

”John Svahlstedt, som är 65 år gammal, förekommer inte i belastningsregistret”.

Attunda tingsrätt har i och för sig rätt, en människas brottsregister rensas senast tio år efter frigivningen, men i detta sammanhang blir formuleringen närmast absurd.

Vi vet ju att det här är en man som maskerad och beväpnad kröp in genom fönster hos en lång rad unga kvinnor i Göteborg och Stockholm och förgrep sig grovt på dem.

I dag dömdes Svahlstedt bland annat för att ha haft sex åtskilliga gånger med en flicka då hon bara var 14.

Han har själv hävdat att umgänget var frivilligt och har gjort bisarra jämförelser med Erik XIV:s äktenskap med Karin Månsdotter, men det resonemanget köper domstolen naturligtvis inte.

Om ett barn är med på noterna eller ej är irrelevant: lagen anser att pojkar och flickor som inte har fyllt 15 är för unga för att kunna ge samtycke till sex.

Och en 14-årig flicka som röker hasch, skolkar och har sociala problem inleder knappast en sexuell relation med en 65-årig man för att hon är så förtjust i att ligga med honom. Hon vill ha betalt, på ett eller annat sätt, vilket södermannen har utnyttjat.

Tingsrätten bedömer flickan som trovärdig. Hon har varit återhållsam i sin berättelse och haft logiska svar på frågor. Och hennes berättelse får stöd av vittnesmål från andra som hon pratat om sin relation med.

Åklagare Emelie Källfelt krävde sex års fängelse. Att tingsrätten la sig lägre innebär dock inte att domstolen rycker på axlarna åt brottsligheten.

Tvärtom, den stora ålderskillnaden och faktumet att det handlar om ganska många samlag under nästan ett års tid anser rätten vara försvårande omständigheter.

Att tingsrätten inte går åklagaren helt till mötes beror delvis på att samlagen efter det att hon fyllt 15 inte bedöms som våldtäkt, utan köp av sex av barn. Juridik är inte en exakt vetenskap.

De som tycker att han borde ha straffats hårdare kan trösta sig med att samhällets syn på brottslighet har förändrats sedan denne man härjade senast.

Mannen dömdes till fyra års fängelse på 70-talet i Göteborg. Han släpptes efter halva tiden. I Stockholm dömdes han till rättspsykiatrisk vård och friskförklarades efter två år.

John Svahlstedt, en av Sveriges mest notoriska och våldsamma serievåldtäktsmän genom tiderna, har alltså suttit inne i fyra år, lika lång tid som han nu dömts till.

För oss som inte imponeras av utvecklingen mot längre och längre straff är södermannen en nyttig påminnelse om att allt trots allt inte var bättre på det kriminalliberala 70-talet.

Följ ämnen i artikeln