Maria hade kunnat leva

Nästan på dagen 11 år efter mordet på Fadime döms en 17-årig pojke för att ha huggit ihjäl sin syster.

Detta måste sägas: Maria hade troligen levt om socialtjänsten hade tagit intryck av vår tids debatt om hedersmord.

Lunds tingsrätt slår korrekt fast att motivet till mordet ”har varit att återupprätta familjens heder som en konsekvens av hur Maria valt att leva sitt liv”.

Men så har också domstolen lyssnat på den rad av experter och vänner, samt en syster som har vittnat om hur den unga kvinnan hade det.

Om hur Marias pappa tog med henne från Sverige till Irak, där hon misshandlades och elva år gammal giftes bort med en betydligt äldre man, om hur hon efter flykten tillbaka till Sverige blev slagen av sin mamma och hotad av pappan och maken, om hur hon slog larm till socialen om att brodern sagt att han skulle döda henne för att hon varit ute och festat ”och legat runt med alla”, om hur rädd hon var för sin familj.

Vad gjorde då Landskrona för att hjälpa henne? Socialstyrelsen har undersökt saken och kommit fram till att kommunen brast på tio punkter.

Visserligen placerades Maria i ett jourboende. Men det gjordes ingen utredning om huruvida hon levde under hedersförtryck eller inte. Inte ens hennes berättelse om att hon utsattes för våld undersöktes.

Kommunen, konstaterade utredaren, saknade helt enkelt kompetens om vilka uttryck hedersrelaterat våld tar sig.

Den debatt som har pågått sedan mordet på Fadime tycks inte ha gjort något större intryck på ansvariga tjänstemän: Signalerna om att Maria befann sig i fara var många och tydliga.

Att domstolen konstaterar att det rör sig om ett hedersmord är för övrigt inte åklagare Magnus Larssons förtjänst. Han hävdade att det inte gick att säga något om varför pojken dödade sin syster.

Trams, ansåg advokat Elisabeth Massi Fritz och ordnade själv fram de vittnen som övertygade domstolen.

Är det då av betydelse att tingsrätten fäster vikt vid motivet? Ja, det är det. I någon mån för att hedersmotiv, i likhet med till exempel hatbrott, är en försvårande omständighet.

Pojken är bara den andra personen i Sverige under 18 år som döms till fängelse för dödligt våld under 2000-talet.

Och de åtta års fängelse han döms till motsvarar livstid för en vuxen.

Men motivet är framför allt viktigt för att berättelsen om mordet på Maria ska bli så sann och komplett som det över huvud taget är möjligt.

Mycket har hänt sedan Fadime. Poliser och lärare utbildas i hedersförtryck, kommuner tillsätter hederssamordnare, frivilligorganisationer gör viktiga insatser, ny lagstiftning diskuteras, det utreds och kartläggs.

Mordet på Maria visar dock att det finns mycket kvar att lära.

Det gäller politiker, poliser, socialtjänstemän. Det gäller oss alla.

Följ ämnen i artikeln