Att stanna i a-kassan är klipskt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-05-30

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förr eller senare kommer lågkonjunkturen

400 000 svenskar har faktiskt fel.

Att vara med i a-kassan är klipskt. Inte dumt och dyrt.

Enligt Peter Schönefeldt, kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation, har 200 000 personer lämnat a-kassan under årets första fyra månader. Det är första gången någonsin som a-kassorna tappar medlemmar.

Under resten av året tror man att lika många väljer att lämna arbetslöshetsförsäkringen. Mer än var tionde medlem kommer alltså att lämna a-kassan i år.

Största förlusterna gör Kommunals a-kassa som hittills tappat omkring 50 000 medlemmar.

Akademikernas a-kassa har minskat med omkring 30 000 personer.

Det är chockerande siffror. A-kassan är visserligen fullt frivillig. Men det är, av följande skäl, dumt att avstå.

1. Sämre skydd. Ytterst få människor avstår från en hemförsäkring. Man betalar premien av rädsla att alternativet kan bli ohyggligt dyrt.

Ungefär på samma sätt förhåller det sig med a-kassan. Om olyckan är framme är det bra att vara med.

Som medlem får man upp till 680 kronor om dagen om man blir av med jobbet. De som inte är med får klara sig på mindre än hälften, 320 kronor. Det kan vara skillnaden mellan att bo kvar eller tvingas flytta.

2. Svårare att bli med. Just nu skiner solen, det är högkonjunktur och ganska lätt att få jobb.

Det kan vara en av förklaringarna till att så många väljer att stryka a-kassan ur hushållsbudgeten just nu. Risken att bli av med jobbet förefaller försvinnande liten.

Men förr eller senare kommer lågkonjunkturen. Och då kan intresset för att försäkra sig komma tillbaka. Men för att få arbetslöshetsersättning måste man för det första ha varit medlem i a-kassan i minst ett år. Det krävs god framförhållning.

Dessutom måste man ha jobbat minst 80 timmar i månaden under det senaste halvåret, en skärpning jämfört med tidigare regler. Studerande, som tidigare kunde kvalificera sig för a-kassa, står numera utanför.

400 000 svenskar som inte är dödssäkra på att få behålla jobbet har alltså fel. Jämfört med alternativet är det bra att vara med i a-kassan.

Försämrades och blev dyrare

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln