Kriminalvårdare övertalade häktade att byta advokat

Åtta gånger har en kriminalvårdare övertalat häktade att byta advokat, visar en internutredning.

Juristerna som har fått nya klienter arbetar vid samma byrå som försvararen som misstänks ha avslöjat bevis i en mordutredning.

Säkerhetshäktet i Huddinge.

Aftonbladet avslöjade i veckan att en brottmålsadvokat i Stockholm åtta månader in i en förundersökning om mord plötsligt hoppade av målet. Detta sedan åklagare Johanna Rejdemo lämnat in ett yttrande till tingsrätten.

Det gjorde hon alldeles rätt i. Försvararen riskerar åtal för brott mot tystnadsplikten efter ett agerande som diplomatiskt uttryckt framstår som udda.

Advokaten, som av domstol var belagd med yppandeförbud, misstänks ha läckt hemlig polisinformation till ledaren för ett kriminellt nätverk och ska dessutom ha uppmanat personer att försöka påverka utredningen.

Konstigheterna slutar inte med detta. Mycket tyder på att byrån som advokaten är anställd på med tvivelaktiga metoder lyckats förmå misstänkta grova brottslingar att byta försvarare.

Det framgår av en internutredning döpt till ”Misstänkta oegentligheter vid häktet i Huddinge under sommaren och hösten 2019” som Kriminalvården har gjort och som jag har i min ägo.

 
Huddinge är ett av landets fem säkerhetshäkten och de 137 platserna bebos inte sällan av mördare, knarkbaroner och annat folk som helst inte ska gå lösa på gator och torg.

Härvan rullades upp efter att en advokat varit med om någonting mycket ovanligt.

Juristen blev i laga ordning förordnad som offentligt biträde av tingsrätt till en ung man misstänkt för mord.

Försvararen företrädde ynglingen under förhör och häktningsförhandling och kom överens med klienten om att denne skulle höra av sig så fort han var installerad på häktet.

Men killen ringde inte. Så efter några timmar hörde advokaten av sig. För att till sin förvåning höra att han begärt att få en annan försvarare. Vem då? Han hade inte ens namnet på honom.

Juristen påpekade konstigheterna i en skrivelse till tingsrätten, men möttes av gäspningar.

Hen lät sedan saken bero. Men så började kollegor berätta om liknande upplevelser. Branschen är liten, snacket går.

Advokaten började samla information som lämnades över till Kriminalvårdens dåvarande generaldirektör Stefan Strömberg vid ett möte den 18 december 2019.

 
Myndighetens sektion för interna utredningar kopplades in, det ena gav det andra och under samtal med intagna och personal uppdagades sanningen undan för undan.

En anställd vid häktet har föreslagit för frihetsberövade att de ska byta advokat. Inte sällan har betydande tjat lagts ner på att övertala dem.

Åtta nappade. Och det är inte vilka figurer som helst som ingår i skaran. Bland annat en ung man som dömdes för ett uppmärksammat mord efter en vansinnesjakt i en av Stockholms förorter.

Bevisen mot Kriminalvårdens tjänsteman är övertygande. Begäran om byte av offentlig försvarare har nämligen i samtliga fall gjorts från hans mejladress, mellan den 14 maj och 8 december 2019.

Samma standarformulering har använts varje gång: ”Inget förtroende och svårt att få kontakt”.

Dessutom har tre intagna som utsatts för övertalningsförsök förhörts i utredningen. De har bekräftat att det var den utpekade som tjatade.

Det var samma modus operandi varje gång: ”Vem är din advokat? Jaha, den är ju värdelös. Du borde byta till XX”.

Ytterligare en bestickande omständighet är att det är en och samma byrå som har fått ta över de lukrativa uppdragen. Långa, komplicerade utredningar som ger bra betalt.

Fyra av fallen har gått till byråns grundare. Tre till mannen som riskerar åtalet för brott mot tystnadsplikten. Det sista till en tredje advokat på byrån.

Varför är det bara detta företag som har kommit i åtnjutande av tjänstemannens insatser?

I förhör i internutredningen säger han att han har läst i tidningar att just dessa advokater är fenomenalt duktiga.

Kriminalvårdaren berättar att han kommer från orten och att han ville hjälpa grabbarna att få ordning på sina liv. Och för att lyckas med det krävs ju bland annat det bästa i försvararväg som står till buds.

 
En annan förklaring som antyds i utredningen är att han har tjänat pengar på sin sidoverksamhet. Att han har tagit betalt av de häktade för förmedlingen. Eller mer troligt, att advokatbyrån har gett honom provision.

Några bevis finns inte, de flesta av de unga gangsters som har bytt advokat är inte ett under av berättarglädje, men att det skulle handla om cash in på kontot låter inte som en orimlig hypotes.

Det händer i och för sig då och då att en misstänkt vill ersätta sitt biträde, men det är inte särskilt ofta. Det finns ingen statistik, men internutredarna bedömer att det sker kanske 20 gånger per år vid Huddinge.

Nästan hälften av dem under 2019 gick med andra ord till ett och samma bolag. Anmärkningsvärt, milt uttryckt.

Byråns huvudägare säger till Aftonbladet att han inte har hört talas om internutredningen och att han i övrigt inte har mer att säga än att misstänkta ibland är missnöjda med sitt försvar och vill byta.

Tjänstemannen har fått behålla sitt jobb. Men han har fått sig en skarp reprimand och ska ha skärpt sig.

Den slutgiltiga sanningen om denna historia når vi möjligen aldrig. Men det vi vet är tillräckligt för att förtroendet för Kriminalvården ska skadas. Så här ska inte de anställda beter sig.

– Han har inte levt upp till sina allmänna skyldigheter, som Josefin Skoglund, chef på myndighetens interutredning, återhållsamt uttrycker saken.

 
Men det är inte heller en rolig historia för advokatkåren, som redan är ansatt och fläckad av diverse mindre smickrande rubriker om figurer med lika snitsiga kostymer som tvivelaktig moral.

Möjligen har advokater vid byrån gjort sig skyldiga till brott. Mutor, handlar det i så fall sannolikt om.

Det är för övrigt inte tillåtet att jaga klienter på det här sättet i Sverige. Ambulance chasing, jurister som dyker upp på platser där någonting hemskt har hänt för att ragga offer för brott eller olyckor, hör hemma i USA.

Den här soppan stinker.

Följ ämnen i artikeln