Liten hund löste stor guldkupp i Göteborg

30-åring döms efter spektakulärt rån mot guldsmed

Av: Mira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:

Två män i vita skyddsoveraller dök upp utanför guldsmedens hus, sköt honom i benet och flydde med två kassar fyllda med guld och juveler.

Nu har en av rånarna dömts till fängelse.

Det gömda rånbytet, värt 1,7 miljoner kronor, nosades upp av en liten hund på eftermiddagspromenad.

Det var på lördagseftermiddagen den 7 april i år som guldsmeden överrumplades vid sitt hem i Göteborg av två rånare med ansiktsmasker, klädda i vita skyddsdräkter och beväpnade med en kalashnikov.

Klockan var strax efter 15 när guldsmeden parkerade på uppfarten till sitt garage när de två männen dök upp i en stulen Lexus och stannade bakom hans bil. Rånarna sprayade mannen i ansiktet med pepparspray och sköt honom i ena benet. Sedan krossade de bakrutan på guldsmedens bil och slet åt sig två svarta säckar, fyllda med guldsmycken.

Den skottskadade guldsmeden gasade efter rånarbilen och krockade rakt i deras förarsida. Då hoppade gärningsmännen ut genom fönstret och flydde till fots, bärande på de två svarta säckarna med guld.

Efter att ha sprungit cirka 100 meter stoppade de en kvinna som kom körandes i sin Volvo. Kvinnan berättade senare i förhör att rånarna riktade vapen mot hennes huvud, sprayade henne i ansiktet och slet ut henne ur bilen.

1 av 11 | Foto: Polisen.
I den övergivna flyktbilen låg rånarnas vapen.

Hunden hittade guldet

Vid 16-tiden samma dag hittades Volvon på ett parkeringsdäck i Partille. I baksätet låg rånarnas automatkarbin, och en bit bort låg en vit ansiktsmask. Rånarna och bytet var borta.

Cirka en timme senare gick en man i Partille ut med sin lilla hund. Husse och hund gick längs Yllegatan när hunden plötsligt började dra mot brofästet till Yllebron, enligt polisens utredning.

– Jag gick upp och kikade in och hittade de två säckarna, sa mannen senare i polisförhör. Han visste då inget om rånet.

Säckarna låg i ett utrymme i brofundamentet och han sparkade till en av dem för att se vad det var.

– Jag såg då guld och kartonger märkta med ”Guldfynd”. Jag tänkte först att det bara var billig skit men bestämde mig för att ta hem en av kartongerna för att kontrollera.

När han kom hem upptäckte han att det var ”riktiga saker” och ringde polisen, som kom och hämtade guldet.

Nekar till brott – döms

En 30-årig man, som är tidigare dömd för våldsbrott, greps ett halv år efter rånet.

Han nekade till brott, men åklagaren hade tunga bevis mot mannen. Bland annat hittade man 30-åringens dna på tejpen som var lindat runt rånvapnets kolv, samt på ansiktsmasken i flyktbilen. Mannen hävdade att hans dna hamnat på vapnet när han ”hjälpte en vän att fixa ett vapen”. Hans dna på ansiktsmasken förklarade mannen med att ”han lever i en kriminell miljö där det är vanligt med ansiktsmasker” och att han tidigare lånat ut en väska med både kamouflagetejp och vita munskydd till en kriminell vän.

30-åringen åtalades och dömdes i veckan i Göteborgs tingsrätt till sju års fängelse för bland annat grovt rån och grovt olaga tvång.

Den andre gärningsmannen är fortfarande på fri fot.

Publicerad: