Eldsjälens misstänkta dubbelliv – med dödsfalangen

Arbetar med att förebygga kriminalitet – nu själv misstänkt

Publicerad 2023-05-02

Med ekonomiskt stöd från Södertälje kommun har föreningsmannen arbetat för att hjälpa ungdomar bort från gängmiljön.

Enligt misstankarna har han under samma tid ingått i ett stort narkotikanätverk – med några av huvudaktörerna i stadens våldsvåg.

– Misstanken gäller att han skulle ha medverkat till att möjliggöra förvaring av narkotika, säger kammaråklagare Kajsa Lindberg.

Flera dåd kopplas till det blodiga gängkriget mellan de två Södertälje-falangerna Ronna och Saltskog.

I mars uppgav polisen för Aftonbladet att det handlar om åtta mord och nio mordförsök på drygt ett års tid. 

Våldsvågen eskalerade under hösten 2022 och i oktober inledde polisen en särskild händelse för att förhindra nya dåd. 

Den intensiva närvaron ledde till att en stor narkotikahärva nystades upp – och att flera medlemmar som bedöms ingå i Ronnafalangen frihetsberövades.

Sedan dess har utredningen vuxit.

Polisavspärrningar efter ett mord i Ronna, kopplat till konflikten mellan de två falangerna.

Föreningsman i härvan

I slutet av april tog fallet en ny vändning – när en man i 25-årsåldern häktades mot sitt nekande för grovt narkotikabrott.

Mannen företräder en förening som ska förebygga kriminalitet bland unga och som samarbetat tätt med Södertälje kommun. Det senaste året har kommunen betalat ut över 140 000 kronor i bidrag till föreningen. 

Genom sin position i civilsamhället har mannen även medverkat i riksmedia, bland annat i samband med skjutningarna som drabbat Södertälje. 

Bild på de misstänkta skyttarna efter ett mord och mordförsök i Södertälje i oktober 2022. De misstänkta för skjutningen associeras med Ronna-falangen.

Enligt kammaråklagare Kajsa Lindberg är förundersökningen mot mannen ännu i ett tidigt läge.

– Tingsrätten har bedömt att han i nuläget är på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott under perioden juni – 25 augusti 2022. Misstanken gäller att han skulle ha medverkat till att möjliggöra förvaring av narkotika och grundas i nuläget på bland annat kommunikation som hittats i olika mobiltelefoner.

Lägenheten där det grova narkotikabrottet ska ha begåtts misstänks ha använts av Ronnafalangen som en narkotikacentral under en längre tidsperiod.

Advokaten: Han är oskyldig

Föreningsmannen uppger sig vara felaktigt anklagad.

– Han förnekar brott. Vår övertygelse är att utredningen kommer att visa att han är oskyldig till det hela, säger hans advokat Gustaf Kjellberg.

Totalt har 15 personer delgivits misstanke i narkotikahärvan. Utöver föreningsmannen är fem personer sedan tidigare häktade. I målet är även Ronnafalangets 27-årige utpekade ledare misstänkt.

27-åringen bedöms vara ledare för Ronnafalangen.

Han är häktad i sin frånvaro för synnerligen grovt narkotikabrott. Han är för närvarande frihetsberövad i Portugal där han nyligen åtalades för mord på en 20-årig manlig modell. 

Förundersökning mot ledarfiguren i Sverige kan påverkas av utgången i Portugal, enligt åklagaren. 

– Om han till exempel ådöms ett längre fängelsestraff i Portugal kan det finnas skäl att lägga ner förundersökningen i Sverige då det inte är motiverat att lägga ytterligare resurser på ärendet om det utdömda straffet bedöms som tillräckligt för brottsligheten i både Portugal och Sverige, säger Lindberg. 

Aftonbladet har varit i kontakt med Södertälje kommun som bett om att få återkomma med kommentarer.

Följ ämnen i artikeln