Undkom döden med en hårsmån – flykten fångades på film

Publicerad 2018-01-26

Mitt under shoppingturen på Drottninggatan ropade Vivi Mortenson i panik: Spring in i affären, spring in i affären!

Hennes väninna Tina Zarendorf vände sig om och såg lastbilen dundra mot dem i full fart.

Hon hade två alternativ – och en sekund att välja.

Övervakningsfilmen från en klädbutik, som fångade kvinnornas flykt från döden, spred sig som en löpeld över världen.

Väninnorna Tina Zarendorf och Vivi Mortenson från Köpenhamn tog tåget till Stockholm fredagen den 7 april i fjol. Planen var att shoppa och ha roligt.

De hade varit i Stockholm i knappt en timme och just påbörjat shoppingrundan när terroristen slog till på Drottninggatan.

Det var Vivi som först såg lastbilen, berättade hon för danska Ekstra Bladet:

– Jag ropade till Tina: Åh, nej, nu händer det här också! Spring in i affären! Spring in i affären!

Sen sprang hon allt vad hon orkade. På butikens övervakningsfilm syns Vivi när hon rusar in i lokalen. Ytterligare två personer springer in direkt efter henne.

Tina var några steg efter Vivi och hade ryggen vänd mot fordonet som gasade mot dem. När väninnan började skrika, vände hon sig om.

– Jag ser lastbilen komma mot mig och jag tänker: antingen trycker jag mig mot väggen och hoppas, att om han svänger mot butiken ska jag ”bara” bli skadad, eller så ska jag springer runt klädställningen och in i butiken, säger hon till Ekstra Bladet.

Allt gick oerhört fort.

Tina valde det andra alternativet - och sprang för sitt liv.

Flyr i sista sekunden

Vivi berättade senare att det kändes som att det hade gått en timme innan väninnan lyckades ta sig in i butiken:

– Det kändes som om allt gick i slow motion.

I själva verket handlade det om några sekunder.

På övervakningsfilmen från klädkedjan syns det hur Tina, som var den fjärde personen att komma in, kastar sig in i butiken. Sekunden efter dundrar lastbilen förbi utanför skyltfönstret, så nära att lamporna på väggen ovanför butikerna går i kras och en markis slits sönder. Klädställningarna utanför svajar till och dras nästan med.

Klockan på filmen visar 14.53 när kameran fångar lastbilens framfart utanför butiken.

– Hade han varit lite närmare då hade jag dött. Man kan se i videon hur tätt inpå det var, sa hon till Extra Bladet när hon dagarna efter återvände till samma ställe på Drottninggatan.

”Glada att ha överlevt”

Från butiken slussades kvinnorna vidare genom en bakre utgång till ett garage och bort därifrån. Utanför var det kaos. Nyheten om terrordådet i Stockholm hade just blivit känt. Brandbilar, polisen och ambulanser strömmade till gatan och de chockade och skadade människorna.

Fem personer miste livet och femton skadade under terroristens vansinnesfärd som slutade med att lastbilen körde in i Åhléns parfymavdelning och började brinna.

Två dagar efter attacken åkte Tina och Vivi hem till sina familjer i Köpenhamn, tacksamma över att båda överlevt.

– Det skulle varit outhärdligt om bara en av oss kom hem. Jag är väldigt glad över att Vivi reagerade så snabbt som hon gjorde eftersom det var så nära, säger Tina Zarendorf till Ekstra Bladet.