Åklagarens bevisning: Ovanliga ringsignalen – mitt under villakuppen

Mammans samtal kan fälla sonen för grova rånförsöket i Västerås

Uppdaterad 2022-08-15 | Publicerad 2022-08-11

Totalt kaos, gråtande barn och föräldrar i panik.

Då ringde en av de misstänkta gärningspersonernas mamma till sonens mobil.

Nu är den ovanliga ringsignalen en del av åklagarens bevisning.

Bevisningen mot de två 17-åringarna som åtalats för villakuppen i Västerås beskrivs som god.

De misstänks för försök till grovt rån efter att ha maskerat sig och slagit till mot en barnfamiljs hem kvällen den 23 april. Ynglingarna ställs också inför rätta för grovt vapenbrott efter att ha haft två halvautomatiska pistoler som de använt i attacken. De båda 17-åringarna nekar till brott.

Rättegången väntas starta i slutet av nästa vecka, och åklagaren kommer lägga fram en rad fynd och spår mot tonåringarna.

Bland annat ska övervakningsfilmer spelas upp för tingsrätten. Förutom att inspelningarna visar delar av händelseförloppet som beskrivs som mycket brutalt och hänsynslöst så lyckades dessa också fånga ett ljud – som började höras mitt under den våldsamma pistolattacken och gärningspersonernas flykt.

Missat samtal från mamma

Polisen misstänkte att det var en ringsignal från en mobil ”av äldre modell”.

”Jag uppfattar det som en enklare melodi och inte som på nyare modeller där signalen kan vara mer avancerad”, skriver en av poliserna i utredningen.

När de numera åtalade 17-åringarna greps knappt ett dygn efter rånförsöket hittades en äldre telefon på en av tonåringarna. En polis testade då ringa honom, och meddelade sedan att ”den låter exakt som den signal som man hör på filmen”.

Polisen undersökte mobilen närmare, och såg att vid samma tidpunkt som villakuppen pågick registrerades ett missat samtal från pojkens mamma.

En analys av ringsignalen och ljudet från övervakningsfilmerna kommer nu presenteras under rättegången.

Hittade en äldre telefon på en av tonåringarna.

Hoppade ned i taggbuske: ”Desperat”

Dessutom visar mastuppkopplingar från 17-åringarnas telefoner att båda befann sig i området den aktuella kvällen.

En av pistolerna som användes vid brottet fanns även hemma hos den ena pojken.

Det andra vapnet hittades i samband med att han greps. Polisen skulle då stoppa honom när han gick ut på eftermiddagen efter kuppen. Tonåringen började springa – och flera poliser jagade efter. Den misstänkte sprang enligt utredningen ut i trafiken och var nära på att bli påkörd av två bilar.

Sedan hoppade han rakt ned i ett större buskage – och slängde ifrån sig pistolen.

Pistol som hittades i buskage.

”Han utsatte sig själv för en stor risk (…). Han uppfattades som desperat när han kastade sig rakt ut från vägräcket ut i taggbuskaget”, skriver en av poliserna i en rapport.

Vid gripandet bar han dessutom en likadan jacka som syntes på övervakningsbilderna. Hemma hos den andra 17-åringen hittades också identiska kläder och skor.

Två timmar innan de misstänks ha slagit till mot barnfamiljen tog även en av pojkarna en krypterad bild på Snapchat som föreställde en maskerad och pistolbeväpnad person.

”Bilderna från Snapchat-kontot stämmer väl överens i klädsel, utseende och beväpning med en av gärningsmännen och även med NN (en av 17-åringarna) ”, skriver polisen i en rapport.

Bildjämförelserna är också en del av åklagarens bevisning.

Poliser: Chock och skrik

Gärningspersonerna ska ha varit ute efter pappans Rolexklocka och familjens andra värdesaker.

Under rånförsöket blev mannen skjuten, med den pistol som hittades hemma hos en av de åtalade, när han stod i köket. Han blev sedan jagad genom huset.

Allt skedde inför hans fru och två barn, som också fick vapen riktade mot sig.

Första poliserna som anlände till villan beskrev situationen som panikartad och kaotisk.

”Många av personerna på plats var chockade och skrek. Det fanns småbarn på platsen som grät och skrek”, skrev en av polismännen i en rapport.

LÄS VIDARE