Var femte ung har utsatts för brott av en partner

Uppdaterad 2018-06-19 | Publicerad 2018-06-16

Nästan var femte person mellan 16 och 24 år har utsatts för brott av en partner.

Men de som anmäler är få.

Bland de unga männen som utsätts för brott i nära relationer vänder sig bara en procent till polisen.

Det är Brottsförebyggande rådet, Brå, som tagit fram siffror över ”Brott i nära relationer bland unga.

Och resultatet är nedslående.

  • Totalt uppger knappt var femte person mellan 16 och 24 år att de någon gång utsatts för systematiska kränkningar eller förödmjukelser, försök till inskränkning av deras frihet, hot trakasserier, misshandel eller sexualbrott av en nuvarande eller före detta partner.
  • Tjejer är betydligt mer utsatta än killar. Av tjejerna uppger 23 procent att de utsatts och bland killarna 14 procent.
  • Vanligast, konstaterar Brå, är psykiskt våld. Två av tre utsatta tjejer och knappt tre av fem utsatta killar uppgav att de blivit återkommande utsatta för psykiskt våld.
  • När det gällde fysiskt våld var det drygt 36 procent av de utsatta tjejerna och knappt 20 procent av de utsatta killarna som uppgav att de utsatts för upprepat fysiskt våld.

Men anmälningsbenägenheten är låg. Endast 2,6 procent av de som uppger att de utsatts för brott polisanmäler. Tjejer i något högre utsträckning, 3,7 procent, än killar. Endast 1 procent av killarna som utsatts för brott går till polisen.

Skälet uppges ofta vara att de ser händelsen ”som en småsak”.

Shilan Caman är expert på brott i nära relationer

Misstro mot myndigheter

Men bland tjejerna uppgav hela 16 procent att ”polisen ändå inte skulle kunna göra något”.

Brå:s undersökning visar också att många utsatta upplever att de behöver stöd - men att något sådant stöd inte finns.

”Störst behov av stöd hade de som utsatts för återkommande fysiskt våld; nästan en tredjedel av tjejerna och en femtedel av killarna uppgav att det stöd de behövde inte fanns,” står det i rapporten.

”Måste bli bättre”

Shilan Caman forskar på Karolinska institutet om brott i nära relationer. Hon säger att det är viktigt att brott i nära relationer bland unga kartläggs.

– Det är något som vi, samhället, måste bli bättre på att uppmärksamma. Det finns många likheter med hur det ser ut bland vuxna, men också skillnader.

– Anmälningsbenägenheten kan tänkas vara ännu lägre bland unga. En förklaring till det är att de inte har har lika god kännedom om sina rättigheter och vad som är ett brott.

Hon tror därför att vuxna måste bli bättre på att informera om var gränserna går.

– Man måste markera vad som inte är okej.

Att många upplever att det stöd de behöver inte finns är, säger Shilan Caman, bekymmersamt.

– Där har skolan en viktig uppgift. Min bild är att det finns många bra organisationer för både kvinnor och ungdomar. Men skolpersonal kan utbildas mer i ämnet, och därmed bli bättre på att fånga upp och bemöta den här typen av problematik.