Fastnar på film när de tar ut swishade pengar

Publicerad 2015-09-03

Riskerar att bli oskyldigt dömda

Nu varnar polisen för bedragare som ber dig om hjälp på offentliga platser. Om du hjälper till riskerar du att själv bli föremål för polisens utredning.

– Det är ett fult sätt att lura någon, säger bedrägeripolis Jan Olsson.

Att bedragarna lurar till sig kontouppgifter genom att kapa Facebook-konton är inget nytt. För att sedan komma över pengar utan att åka fast finns flera olika sätt. Tidigare har man fört över pengar till utlandet och tagit ut dem där eller sålt till så kallade "digitala plånböcker" med valutan bitcoins.

Går fram på centralstationen

Nu har polisen upptäckt ett nytt sätt som bedragarna använder för att roffa åt sig pengar. Nämligen genom att ta hjälp av en intet ont anande medborgare. Så här kan det gå till:

”Bedragaren” hackar ”Annas” Facebook-konto och läser på om hennes vänner. Hen väljer ut en person som ”Anna” ofta pratar med och låtsas sedan vara henne.

Bedragaren börjar chatta med vännen och säger att man har en trasig bankdosa och undrar om kompisen kan låna ut sin. Den intet ont anande vännen ger ut koderna vilket gör att bedragaren kan ta sig in på vännens internetbank och där skapa ett mobilt Bank ID och Swish. Och lämnar sedan internetbanken utan ett spår.

Ska få pengar från besväret

Efter det beger sig bedragaren till exempelvis Centralstationen i Stockholm där man kontaktar ”Olle” som sitter och väntar på ett tåg. Bedragaren säger att man tappat telefon och plånbok men att ens mamma kan föra över pengar via swish. Sedan ska Olle få 500 kronor för besväret om han hämtar ut några tusen på bankomaten.

När ”Olle” sedan fastnar på bankomatens övervakningskamera hamnar han som misstänkt för att ha tömt Facebook-vännens konto och bedragaren försvinner spårlöst.

I kvällens Brottscentralen berättar bedrägeripolis Jan Olsson om hur man skyddar sig och hur man tipsar polisen om man misstänker att någon gör sig skyldig till bedrägerier.

Följ ämnen i artikeln