Läkaren rädd förlora sin legitimation

Publicerad 2015-10-07

Misstänks ha hållit kidnappat kvinna fången en vecka

Läkaren misstänks ha hållit en kvinna fången på sin gård i Skåne i en vecka.

Vad kvinnan utsatts för är sekretessbelagt och i en psykiatrisk utredning rekommenderas nu en stor undersökning av mannen eftersom man inte kunnat greppa hans tankevärld.

Till psykiatern säger den misstänkte att han befarar att han kommer att bli av med sin läkarlegitimation.

Den 37-årige läkaren misstänks ha kidnappat en kvinna på Gärdet i Stockholm den 12 september och sedan kört ner henne till sin avlägset belägna gård i skånska Östra Göinge.

Enligt källor har läkaren hållit kvinnan fången i närmare en vecka i ett "bunkerliknande hus, inrett för att hålla någon fången".

Ingen tidigare direkt erfarenhet

Den 20 september häktades mannen misstänkt för människorov och samtidigt togs beslut om att han skulle genomgå en mindre sinnesundersökning, också kallad paragraf 7-undersökning.

I yttrandet från den ansvarige rättsläkaren konstateras att det kan misstänkas att 37-åringen har en allvarlig psykisk störning, både vid tillfället för undersökningen och vid gärningen.

Mannen har tidigare erkänt ansvar för olaga frihetsberövande och för rättsläkaren uppger han nu att han inte har någon "tidigare direkt erfarenhet av någon jämförbar gärning". Han medger dock att han har allmänna kunskaper om liknande brottslighet utomlands "där det finns åtminstone ytliga beröringspunkter".

Rekommenderar större utredning

Den ansvarige rättsläkaren beskriver sin brottsmisstänkte kollega som fullt vaken, orienterad och i ett neutralt stämningsläge vid tidpunkten för undersökningen. Samtidigt rekommenderar rättsläkaren att 37-åringen genomgår en mer avancerad psykiatrisk utredning, så kallad RPU, eftersom det "finns goda skäl att tro att det finns stora delar av X:s (den misstänkte, reds anm.) tankevärld som inte kan förväntas komma fram under en paragraf 7-undersökning".

Befarar att karriären är över

Vid utredningstillfället i förra veckan berättade den 37-årige läkaren om sina studier och sin värnplikt som befäl för ett jägarförband. Sedan ungefär sju år tillbaka har han arbetat som stafettläkare inom primärvården. Han uppger att arbetet gått bra och att han jobbat regelbundet på samma mottagningar samt att han erbjudits fast specialisttjänstgöring.

Nu befarar läkaren att karriären inom sjukvården är över. Enligt yttrandet "utgår han ifrån att han ska förlora sin läkarlegitimation".

Aftonbladet har pratat med 37-åringens advokat Mari Schaub som avböjer att kommentera både utredningen och resultatet av den psykiatriska undersökningen.

Följ ämnen i artikeln