Showan var nära att dö i Möllevångsattacken - i dag föll domen

Publicerad 2016-07-22

Andreas Carlsson döms till tre år – 29-åringen frias helt

För över två år sedan skadades Showan Shattak och en vän till honom allvarligt vid ett bråk på Möllevångstorget i Malmö.

Två män åtalades för de båda mordförsöken och i dag föll domen: Andreas Carlsson döms till tre års fängelse för grov misshandel – den andre åtalade mannen frikänns på alla punkter.

Ingen döms därmed för mordförsöket på Showan.

Efter en feministisk manifestation i Malmö den 8 mars 2014 misshandlades fyra personer, två män och två kvinnor, brutalt efter ett bråk mellan två grupperingar.

Det utdelades kraftigt våld med knytnävar, sparkar och knivar.

Livshotande skador

Två personer, en av dem antirasisten Showan Shattak, fick livshotande skador.

En 29-årig man åtalades för mordförsöket på Showan.

Nazisten Andreas Carlsson åtalades för försök till mord på Showans vän.

Men när domen i dag föll i Malmö tingsrätt så dömdes Carlsson endast för grov misshandel gällande två av knivskärningarna.

Andreas Carlsson fälls för grov misshandel eftersom det inte råder någon tvivel om att han knivhuggit en då 27-årig man och den 25-åriga kvinna som var Showans flickvän.

Hävdade nödvärn

27-åringens lunga punkterades vid knivhugget och skadorna var livshotande. Trots det döms Andreas Carlsson inte för mordförsök eftersom rätten anser att han inte haft för avsikt att döda.

Hans påföljd blir fängelse i tre år. Han ska dessutom betala skadestånd till de båda målsägandena med sammanlagt 205 768 kr.

Andreas Carlsson har hela tiden hävdat självförsvar. Men trots att motståndarsidan var numerärt överlägsen anser tingsrätten inte att det var nödvärn.

Den 25-åriga kvinnan var vänd från Andreas Carlsson när hon blev knivhuggen i armhålan och 27-årige mannen blev knivhuggen i ryggen.

Den 29-årige mannen frikänns på alla punkter, även för mordförsöket på Showan, eftersom det enligt tingsrätten finns en rad luckor i bevisningen.

Hade yrkat på åtta år

Rätten anser att Showan borde ha haft fler skador i ansiktet om han – som angivits – fått ta emot ett stort antal knytnävsslag i ansiktet av 29-åringen. De enda skador som fanns i hans ansikte var hudavskrapningar.

Hudavskrapningarna stödjer inte åklagarens teori om att Showan misshandlades med hårda knytnävsslag så att hans huvud slogs i en trottoarkant och tingsrätten menar att det helt enkelt inte är bevisar att det var 29-åringen som åsamkade Showan hans svåra skador.

Showan och hans vänner har hela tiden hävdat att det var nazisterna som attackerade dem först. Medan Andreas Carlsson och 29-åringen menar att de blev attackerade av ett stort gäng vänsteraktivister. Ord har stått mot ord under rättegången.

Vem eller vad som startade den stora sammandrabbningen på Kristianstadsgatan har tingsrätten inte kunnat fastslå. Rätten noterar att det fanns ett stort antal flaskor på gatan – både oöppnade och halvdruckna – vilket tyder på att några hastigt brutit upp från en fest eller lokal.

Aftonbladet har varit i kontakt med Showan på telefon men han uppger att han mår dåligt och inte orkar göra något enskilt uttalande.

Orkar inte prata

Ett dygn innan domen föll skickade han ut ett pressmeddelande som formulerats av de de fyra målsäganden. Där skriver de att:

"Vi skulle fortfarande vilja framhålla att vi inte sätter något särskilt hopp till rättssystemet och att vi inte tror på upprättelse från statens sida. Rättegången har för oss framför allt fyllt en formell funktion gällande skadestånd och är ett praktiskt avslut på efterspelet efter händelserna den 8 mars 2014."

Åklagaren Sofia Eilertsson Olsson hade yrkat på att de båda anklagade männen vardera skulle dömas till minst åtta års fängelse. Försvaret hävdade å sin sida att det var deras klienter som attackerades och att dessa agerat i nödvärn. Därför ville försvaret att båda skulle frikännas.

Advokat Jesper Montan är målsägarbiträde till offren. För dem var dagens dom en besvikelse.

– Mina klienter är ledsna över utgången. Jag ska läsa domen i lugn och prata med åklagaren så får vi sedan besluta om vi ska överklaga till hovrätten eller inte, säger Montan.