Döms för mord på gravid ex-flickvän

Publicerad 2015-11-17

Den gravida ex-flickvännen berättade för Loran Mogi, 24, att hon inte ville vara ihop med honom.

Då ströp han henne.

I dag dömdes han för mord till 18 års fängelse.

I förhör erkände den 24-årige Loran Mogi gärningen men hävdade att det aldrig var meningen att ex-flickvännen skulle dö.

Kvinnan hade kommit hem till honom i mitten av augusti i år och berättat att hon var gravid, samt visat ultraljudbilder.

De två hade innan det pratat i telefon och kommit överens om att ses och prata. Hon cyklade hem till honom och de satte sig på en bänk vid en lekplats.

När kvinnan sa att hon inte ville fortsätta vara tillsammans med honom slog det slint. Loran Mogi misshandlade och ströp henne.

Sedan flydde han utomlands och greps av tysk polis i Hannover, två veckor efter mordet.

Hittades död i hans bostad

Mogi kunde spåras tack vare en dejtingapp och åtalades för mord i augusti.

Enligt åtalet började misshandeln ute på gården och fortsatte inne i hans lägenhet i Vårgårda. Den 21-åriga kvinnan hittades död i mannens vardagsrum, lägenheten var låst.

Mogi uppgav att han hade svårt att acceptera att kvinnan inte ville återuppta förhållandet eftersom de väntade barn. När de satt vid lekplatsen förklarade kvinnan att hon inte trodde att de skulle hitta tillbaka till varandra. Det ska gjort honom besviken och arg, berättade Loran Mogi efter mordet. Då fällde han ex-flickvännen med hårda knytnävsslag och släpade sedan in henne i lägenheten.

Polisanmälde innan mordet

En vecka före mordet hade kvinnan polisanmält att hon blivit misshandlad av Mogi. Men polisen hann aldrig hålla något förhör. Dagen då det skulle hållas hittades hon död.

Loran Mogi och kvinnan träffades via en dejtingsajt och var ett par i ett och ett halvt år innan förhållandet tog slut. Kvinnan var gravid i femte månaden när hon mördades.

Rättegången mot den 24-årige mannen pågick i fyra dagar i Alingsås tingsrätt. Åklagare Robert Beckard yrkade på livstidsfängelse och utvisning.

Klockan 11 i dag avkunnades domen: 24-åringen döms till fängelse i 18 år, utvisning och ska betala skadestånd till offrets anhöriga.

I domen konstaterar Alingsås tingsrätt att det finns flera försvårande omständigheter i fallet, bland annat att det varit ett långtdraget förlopp då 24-åringen först utsatte kvinnan för omfattande våld mot ansiktet, och därefter släpade in henne i lägenheten där han ströp henne.

Fick inte livstids fängelse

En särskilt försvårande omständighet, enligt tingsrätten, är att kvinnan var gravid i vecka 20 men hans barn och avslutar med att "i detta fall inte finns några förmildrande omständigheter och att straffvärdet för mordet motsvarar fängelse på livstid".

Men tingsrätten valde att sätta ned straffet och döma till tidsbestämt straff. Det motiveras i domen med att 24-åringen utvisas från Sverige med obegränsat förbud att komma tillbaka. Rätten fann att Loran Mogis anknytning till Sverige är begränsad, men menar att han i viss mån etablerat sig i landet. Därför sätts påföljden ned från livstids fängelse till tidbegränsat straff.

Följ ämnen i artikeln