Bedragare ville lura till sig miljonbelopp i tryffelkupp

Publicerad 2015-09-22

Tecknade försäkring och fejkade inbrott

Ett par riktigt fräcka handlare misstänks ha diktat ihop en gigantisk leverans av saffran och tryffel.

– Vi åkte ner till Italien och köpehandlingarna visade sig vara falska, säger Mårten Sällström på försäkriningsbolaget IF.

Bedrägerier är det vanligaste brottet i Sverige och finns i många olika former. När det gäller försäkringsbedrägerier har det till stor del tidigare handlat om dyra bilar, båtar eller andra typiska värdesaker. Men i takt med svenskarnas växande aptit ökar brotten med exklusiv mat och dryck.

– Jag har sett tre fall det senaste året och det är stora summor det handlar om. Det spelar egentligen ingen roll om det handlar om matvaror eller bilar – är objekten värda mycket pengar drar de till sig tjuvar och bedragare, säger Mårten Sällstöm som är utredare på försäkringsbolaget IF.

”Skulle köpa tryffel, saffran och kaktus”

Ett stort pågående fall gäller två personer som i vintras tecknade en transportförsäkring hos IF och sedan anmälde att man fått en stor last stulen i italien. I lasten uppgav man att det fanns tryffel och saffran för 2,6 miljoner kronor.

– Men vi blev snabbt misstänksamma eftersom företaget var en liten enskild firma och summorna var så höga. Vi åkte ner till Italien för att kolla med leverantörerna som stod på köpehandlingarna. Då visade det sig att inga varor hade köpts och att handlingarna var falska, säger Mårten Sällström.

Kaktuskylaren gick sönder

Det är inte första gången Stockholmsparet har varit i blåsväder. Bara tre månader innan tryffelkuppen hade de från ett annat försäkringsbolag fått ut 200 000 kronor då man uppgivit att en last med kaktusfrukter hade totalförstörts. Båda händelserna är polisanmälda och är just nu under utredning.

– Försäkringsbedrägerier är svårutredda, men i det här fallet verkar bolagens utredare ha gjort ett bra jobb så att inga pengar har hunnit betalas ut, säger Jan Olsson på polisen nationella bedrägerienhet.

Se försäkringsbolagets utredare och bedrägeripolisen berätta om fallet i Brottscentralens TV-klipp ovan.

Följ ämnen i artikeln