Misstänkte terroristen nekar

Uppdaterad 2015-11-28 | Publicerad 2015-11-21

Under långa förhör i natt och i dag pressades den misstänkte terroristen Mutar Muthanna Majid av Säpo.

Aftonbladet har talat med hans advokat, efter dagens förhör.

– Han förnekar brott. Det har varit ett långt förhör. Som det ser ut nu så är det inga fler förhör inplanerade. Han såg piggare ut i dag, väldigt kommunicerbar, säger advokat Ola Salomonsson.

Vid fyratiden i onsdags som Säkerhetspolisen meddelade att terrornivån i Sverige höjts till en fyra, på en femgradig skala.

Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström inledde en förundersökning om förberedelse till terrorbrott, och en ung man vars namn man inte gick ut med, anhölls i sin frånvaro, skäligen misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

Polisen fick tips

Ett stort antal olika uppgifter florerade. Mannen påstods ha kommit till Sverige för ett par dagar sedan, han uppgavs ha stridit för IS i Syrien, och vara irakisk medborgare.

Nationella insatsstyrkan kopplades in, den vanliga polisen utrustades med automatvapen och informerades om hur de skulle agera för det fall de konfronterades med den misstänkte terroristen.

Morgonen därpå, i torsdags, hade namn och bild på den misstänkte, Mutar Muthanna Majid, läckt till massmedia. Men mannen stod fortfarande inte att finna.

Publiceringen av bilden på den misstänkte ledde dock till att tips började strömma in till polisen.

Flera av dem, enligt vad Aftonbladet erfar, sa att den misstänkte fanns på ett asylboende i Boliden utanför Skellefteå.

Slog till

På torsdagseftermiddagen slog polisens förstärkningsgrupp till och grep den misstänkte 22-åringen utanför vårdcentralen i Boliden. Gripandet gick enligt Säkerhetspolisen lugnt till.

Mutar Muthanna Majid fördes med flyg till Stockholm och fördes till ett häkte där han nu hålls inlåst, och där förhör hållits i flera timmar, först under natten till i dag och sedan fortsatt under lördagen.

I en kortare paus i förhören träffade Aftonbladet Mutar Muthanna Majids advokat, Ola Salomonsson.

Hur ställer han sig till misstankarna?

– Min uppfattning är att han nekar. Jag förstår att det låter luddigt. Jag torde veta mer senare i dag.

Han säger att hans klient mår under omständigheterna väl.

– Han hanterar situationen ganska bra. Det är ansträngt, men ska nog gå väl.

Advokaten säger att han, än så länge, mest suttit i bakgrunden och lyssnat.

– Vi har hunnit bekanta oss lite fort. Det har också hållits inledande förhör då jag inte varit med.

Senast 12 imorgon måste han begäras häktad

Advokaten säger också att utredningen omgärdas av sekretess, och att han därför inte kan kommentera närmare vad som sagts under förhören.

Vice chefsåklagare Hans Ihrman har nu fram till i morgon klockan tolv på sig att begära Mutar Muthanna Majid häktad, annars måste han försättas på fri fot.

– Jag vet inte i nuläget om han har för avsikt att göra det, säger Ola Salomsson.

Vid 17.45 skickade Åklagarmyndigheten ut ett pressmeddelande i vilket man skriver att man kommer genomföra fortsatta utredningsåtgärder under lördagen och söndag förmiddag.

”Vilka dessa är kan åklagaren inte gå in på, inte heller resultatet av

förhör med den misstänkte”, skriver myndigheten.

OBS! Viktig information!

När den här artikeln skrevs var den 22-årige mannen misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Söndagen den 22 november beslutade åklagaren att försätta honom på fri fot och han är inte längre misstänkt för något brott.