”Hon är övertygad om att han är oskyldig”

Publicerad 2015-09-30

Åtalet i Lisa Holm-mordet skjuts upp ännu en gång

Åtalet i Lisa Holm-utredningen skjuts upp ännu en gång – först om tre veckor väntas åklagaren lämna in bevisningen till tingsrätten.

Samtidigt sitter den misstänkte mannens släktingar i spänd väntan i Litauen.

– Hela det här fallet har förstört våra liv, säger mamman till den 34-åriga kvinnan som släpptes i somras.

Åtalet för mordet på 17-åriga Lisa Holm kommer inte att väckas nästa vecka som tidigare meddelats.

– Min bedömning är att jag har svårt att se att det skulle kunna bli klart nästa vecka, säger vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm.

Ska gå igenom utredningen

Före onsdag nästa vecka planerar åklagaren att lämna in en begäran om åtalsförlängning på ytterligare en eller två veckor, uppger han. Det innebär att åtal kommer att väckas tidigast den 14 eller 21 oktober.

Enligt spaningschefen Lars Johansson på länskriminalen i Skövde är det mesta i utredningen klart. Han uppger att förlängningen handlar om att försvarssidan ska få skälig tid att gå igenom förundersökningen på dryga 2 000 sidor.

– Det är i princip delgivningen som är kvar. Hon (den misstänkte 35-åringens försvarare Inger Rönnbäck, reds. anm.) ska ha en rimlig chans att gå igenom materialet, säger Lars Johansson.

”Har förstört våra liv”

Samtidigt uppger Lars Johansson att ett sista förhör planeras att hållas under kommande dagar med den misstänkte 35-åringen, som genomgående förnekat brott.

– Det är att prata några rader med honom, mest om han har ändrat sin inställning, säger Lars Johansson.

Åklagaren Lars-Göran Wennerholm vidhåller på onsdagen att det är osannolikt att den huvudmisstänkte 35-åringens lillebror och fru kommer att åtalas i målet.

De två befinner sig sedan de släpptes på fri fot i somras i hemlandet Litauen.

”Älskar sin make”

Den 34-åriga fruns mamma berättar för Aftonbladet att hela familjen väntar spänt på åtalet. I samband med gripandet i somras publicerades namn och bild på de tre misstänkta i litauiska tidningar.

– Hela det här fallet har förstört våra liv. Det har inte bara förstört den unga flickans liv utan allt har också raserats för de misstänkta, deras familjer och människorna i deras närhet, säger mamman.

För en vecka sedan förhördes 35-åringens lillebror och fru av svensk polis i Litauen. Mamman uppger att de två inte har berättat något om förhören, inte ens för sina närmaste släktingar.

– Det enda min dotter har sagt är att hon älskar sin make och att hon är övertygad om att han är oskyldig.