Dubbel dödsskjutning i Vallåkra

68-åring kan dömas för dubbelmord

Av: 

Susanna Nygren

KRIM

I dag inleddes rättegången mot den 68-årige Vallåkrabo som misstänks för dubbelmord. Fallet ställer frågan om rätten att försvara sig på sin spets. Beväpnade med järnrör och kniv kom två män till 68-åringens bostad en sen kväll. Han tog fram sitt jaktgevär och sköt dem.

Två åklagare håller i det omfattande åtalet. Och försvarsadvokat Lars Kruse kontrar med att plocka in stjärnadvokat Johan Eriksson.

Det var nödvärn – hävdar advokaterna. Medan åklagarna håller fast vid rubriceringen – mord.

Den 14 oktober fick polisen ett larm om att något var fel vid en fastighet i Vallåkra. En äldre man ringer in och säger att två personer har haft sönder hans fönster och att de troligen finns kvar på tomten. Han uppger att han ”tagit ut dem” och att de troligen ”hade problem att ta sig därifrån”. Även mannens syster ringer till polisen flera gånger. Hon är orolig för att han ska vara skadad.

Ärendet prioriteras ned – cirka en timme efter första larmsamtalet rullar en polispatrull in på gårdsplanen. Där hittar de en död man.

Då inser de allvaret i situationen. Poliserna drar sina vapen och försöker få ut 68-åringen ur huset. Han vägrar.

– Detta är mitt hem och här har jag bott i 35 år. Och jag går inte ut med några händer utan de får komma och möta mig, säger mannen.

Det krävs förhandling för att få ut honom. När polisen går med på en kompromiss – att han håller fram händerna synligt – så kliver mannen ut på farstun. Han grips och förses med handfängsel.

I samband med att området spärras av hittar polisen en ytterligare död person.

I morse inleddes rättegången mot 68-åringen. Han misstänks för dubbelmord på männen – två bröder som var 21 respektive 24 år gamla.

”Är ytterst besvärande”

68-åringen och bröderna ska ha haft en konflikt sedan 2014. Då uppdagas det att mannen har en relation med deras mamma – vilket gör dem ursinniga. De tar parti för sin pappa och säger upp kontakten med henne. Vid ett tillfälle misshandlar de mannen och efter det utfärdas ett kontaktförbud. Några veckor efter att kontaktförbudet har upphävts går de maskerade och beväpnade till mannens hus.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem menar att åklagarsidan gör helt rätt i att väcka åtal. Men påpekar att fallet är komplicerat – både åklagare och advokater har fått en delikat uppgift.

Å andra sidan siktar mannen med sitt hagelgevär mot de två personerna vid dörren utan att yttra ett ord. Han skjuter sedan rakt mot den ene av dem och sedan rakt mot den andre.

– Det är ytterst besvärande för honom att han sköt två skott och dödade båda två. Det hade varit en helt annan sak om han hade skjutit i luften. Så att de både hade sprungit skrämda därifrån. Eller om det bara hade varit en man och han hade skjutit denne, säger Sven-Erik Alhem.

Å ena sidan har mannen uppgett att han känt sig hotad av bröderna en längre tid. De söker sedan upp honom en sen kväll. De hotar honom och slår in fönstret till hans ytterdörr. Mannen har uppgivit i förhör att han var livrädd och sköt för att rädda sitt liv.

– Här är det upp till försvaret att bevisa att det rörde sig om nödvärn eller nödvärns excess. Vid nödvärns excess har man tagit till mer våld än vad situationen kräver men läget har varit så att man inte kunde besinna sig.

Likheter med Rödeby

En av poliserna som är med vid ingripandet säger till en kollega att det kan röra sig om ett Rödebyärende. Där en 51-årig man sköt ihjäl en 15-åring vid sitt hus. Likheterna finns men också olikheter. Precis som i fallet med Rödeby ska mannen ha känt sig trakasserad och hotad en längre tid. Men han ska också ha sökt upp männen vid ett annat tillfälle för att kräva en ersättning.

Då trodde han att bröderna hade krossat rutor på hans fastighet. Sven-Erik Alhem menar att läget hade varit ett annat om mannen polisanmält. I stället för att ta saken i egna händer.

– Det är belastande för honom att han gjorde det. Att han då inte verkade känna rädsla för männen utan sökte upp dem.

SMS kan fria mannen

En viktig detalj är de två varnings-sms som brödernas mamma skickade till 68-åringen. De kan bidra till att fria honom.

Det ena lyder: ”Du måste vara försiktig nu för XX har pratat om att det kan hända en olycka, vet ej vad?” I nästa sms vädjar hon till mannen att gömma sig: ”Jag är orolig för Dig nu, kanske kan Du åka iväg någonstans?

– Sms:en är en del i det som är till fördel för Vallåkramannen när rätten ska bedöma hans agerande. De har absolut betydelse och kommer sättas in i ett sammanhang när han återger sin berättelse, säger Sven-Erik Alhem.

Rättegången hålls i Helsingborgs tingsrätt. Den pågår fram till 1 juni.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

SE OCKSÅ

Så gick dödsskjutningen i Vallåkra till – se polisens rekonstruktionsfilm

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Dubbel dödsskjutning i Vallåkra

Brott

Helsingborg