Mördare på fri fot efter Arbogamordet

Uppdaterad 2016-08-13 | Publicerad 2016-08-09

Ingen ännu gripen för det brutala överfallet

Den 68-årige mannen hittades mördad och bredvid låg hans 63-åriga hustru skadad.

Ännu är ingen gripen för det brutala dådet i sommarstugan.

– En mördare går lös, någon som försökt mörda min klient och som mördat hennes man, så det här är en mycket obehaglig situation för henne, säger kvinnans advokat Thomas Carlstedt.

Mordet och mordförsöket utanför Arboga den 3 augusti är fortfarande olöst.

Det var den 63-åriga kvinnan själv som ringde 112 sent på kvällen och bad dem komma till sommarhuset.

När polisen och ambulans kom till huset som ligger några mil utanför Arboga fann de kvinnan skadad och hennes 68-årige make mördad.

Kvinnan fördes direkt till sjukhus där hon opererades för stickskador i bröstet och skärsår på kroppen. Hon fick även sys i munnen och vårdas fortfarande på sjukhus.

Ingen gripen

Samma kväll anhölls hon som misstänkt för mordet på sin egen make.

Men efter förhör med den 63-åriga kvinnan, där hon bestämt nekade och lämnade sin berättelse om vad som hände under kvällen, så hävdes anhållandet.

– Misstanken mot henne är avskriven, säger åklagaren i fallet, Johan Fahlander.

Det som först var ett mordfall blev så plötsligt en utredning gällande både mord och mordförsök.

Söker ni nu en helt annan gärningsman?

– Ja, säger Fahlander.

"Hennes man är död"

Den 63-åriga kvinnan och hennes 68-åriga make beskrivs som helt vanliga, skötsamma människor som aldrig dömts för några brott.

Advokat Thomas Carlstedt blev först av rätten utsedd att bli den 63-åriga kvinnans försvarare då hon var misstänkt för mord. Nu, när hon är ett brottsoffer, är han istället hennes målsägarbiträde.

– Hon mår inte bra naturligtvis. Hon ligger på sjukhus och hennes man är död. Det enda positiva i hennes nuvarande situation är att hon inte längre är misstänkt för att ha mördat sin man, säger Carlstedt.

”En mördare är lös”

Vad kvinnan blev vittne till eller inte på mordnatten är ännu oklart. Men hennes situation är svår enligt advokaten.

– Nu finns ju en mördare lös som tidigare har velat åt även min klient men misslyckats med att döda henne. Det är en mycket obehaglig situation för henne, säger advokaten.

Enligt uppgifter till Aftonbladet får nu kvinnan viss form av polisbeskydd.

Ett stort antal poliser jobbar just nu med att lösa fallet.

– Man jobbar brett och följer upp olika tips och spår, säger Lisa Sannervik, presstalesman på polisen i Uppsala län.

Polisen söker vittnen

Polisen följer bland annat upp om den drabbade familjen har haft någon hotbild mot sig, om det finns någon där ute som kan tänkas vilja dem illa – eller om det handlar om en för dem helt okänd gärningsman.

Polisen uppmanar de som kan tänkas veta någonting om det som hände i sommarstugan att höra av sig till polisen på 114 14.

– Alla uppgifter är intressanta. Har man hört något eller sett något? Har man kännedom om det skulle finnas något som är riktat mot den här familjen? Då får man gärna höra av sig, säger Sannervik.

”Letar efter något”

Enligt en person som bor i närområdet jobbar polisen fortfarande runt sommarstugan. Så sent som på måndagen, nästan en vecka efter dådet, var det fortfarande avspärrat och man pratade med grannarna.

– De var här med polishundar i förrgår, de letar fortfarande efter något, säger grannen.

Grannen var hemma under mordkvällen.

– Vi såg ingenting, säger personen.

Polisen säger att utredningen är i ett kritiskt läge och att de därför måste vara återhållsamma med detaljer. De vill vare sig säga hur paret attackerades eller om det var av en eller flera gärningsmän.

– Men ärendet har högsta prioritet, säger Sannervik.