Theo, 68, behandlades med cellgifter när bankkortet stals

Publicerad 2016-02-24

Bankkontot tömdes medan Theo, 68, kämpade för sitt liv på sjukhuset.

Nu berättar han själv om när han upptäckte kontokortsstölden och på tv plötsligt fick se den misstänkta bedragerskan ta ut hans pengar.

– Det är så lågt, hemskt att det händer när man är så sjuk.

Första uttaget gjordes den 1 maj förra sommaren. Då hade Theo bara varit inlagd på Karolinska sjukhuset i Stockholm ett par dagar.

Han var svårt cancersjuk i lymfom och behandlades med cellgift.

– Jag åt väldigt mycket mediciner och det blev väl för mycket för kroppen. Jag åkte in akut med väldigt dåliga värden och blev ännu sämre, berättar han men kommer inte ihåg så mycket mer.

Tömde kontot

Omtöcknad som han var är minnesbilderna få av de två veckor han var på sjukhuset.

– Jag var totalförvirrad. Har inget minne ens av att släkt och goda vänner varit där, säger han men har hört att det var rätt mycket spring på den första vårdavdelningen han låg på.

Han hade inte fått med sig så mycket mer än plånboken när han åkte in och den hade han låst in ett värdeskåp.

– Körkort och kreditkort var i princip det enda jag hade. Det konstiga är att sjukhuset inte tar hand om nyckeln när man är så sjuk. Nu låg den på nattduksbordet, säger han och menar att det var lätt för vem som helst att låsta upp skåpet.

– Det troliga är att någon bett mig betala för något och fått koden. Sedan har de stulit kortet. Jag vet inte alls. Jag visste inte ens att det var borta förrän jag kom hem från sjukhuset.

Då var kontot redan tömt på nästan 60 000 kronor.

Ätit och handlat på kortet

Uttag efter uttag är registrerat. Från en bankomat nära sjukhuset till flera inne i stan där bedragaren även har ätit på Hilton vid Slussen och shoppat loss på Siba och Åhléns i city.

– En dag gjordes åtta, nio uttag på Åhléns. Och trots att banken har en maxgräns på 20 000 kronor lyckades personen få ut 24 000 i kontanter på en enda dag genom att gå till tre olika bankomater, säger Theo som nu fått ersättning från banken.

Samma dag som han upptäckte stölden betalade bedragaren med kortet i en korvkiosk i Järfälla.

Det var också där, på Riddarplatsen i Järfälla, som den misstänkta bedragerskan fångades av bankomatens övervakningskamera den 13 maj när hon tar ut pengar på Theos konto. Men det visste Theo ingenting om förrän i förrgår, då han av en slump såg polisens efterlysning i Brottscentralen.

– De har inte sagt någonting. Jag är så glad att ni skriver om det här och att polisen äntligen tar tag i det. Även om jag fått pengarna tillbaka vet jag att sjukhuset gärna vill veta vem det är, säger Theo som känner sig ”ganska frisk” från cancern i dag.

Följ ämnen i artikeln