Sista bilden på offret – fem minuter innan han kidnappades

Uppdaterad 2017-02-27 | Publicerad 2017-02-23

Här är bilden på Ramin Sherzaj och hans 23-åriga flickvän när de går in i videobutiken.

På övervakningsfilmen syns hur de handlar, och sedan lämnar affären tillsammans.

Fem minuter senare kidnappas Ramin Sherzaj på Slottstorget i Gävle.

– Det är sista bilden på offret, sa åklagare Tora Holst på presskonferensen.

Polisen tror att flickvännen lockade honom i fällan.

Paret hade tidigare gjort slut och konflikten mellan Ramin Sherzaj och flickvännen, samt mellan deras närstående, kulminerade då flera bilder publicerade på en Facebook-profilsida. Från den profilen skickades vänförfrågningar till personer i kvinnans närhet, både i Sverige och utomlands.

Enligt förundersökningen återförenades dock paret efter att den 23-åriga kvinnan kontaktat Sherzaj. Då hade han redan flytt staden där de båda bodde och gömt sig på en annan ort.

Paret träffades, enligt åklagaren, och tog in på ett hotell i Gävle. Därefter fångades de på bild när de gick in i en videobutik klockan 20.34 på kvällen. På övervakningsbilderna syns det att flickvännen håller på med sin mobil.

Hittades misshandlad och strypt

Hon hävdar att hon bara kollade sin Instagram, men polisen tror att hon hade kontakt med sina medgärningsmän.

På filmen ses också hur kvinnan blir uppmärksam på butikens övervakningskameror, och därefter försöker röra sig ur kameravinkeln.

– Därifrån beger de sig till Slottstorget, sa åklagaren på presskonferensen.

Ett vittne ringde polisen klockan 20.40 och berättade att en man verkade ha blivit indragen i en bil som rivstartade från platsen.

Bilderna från övervakningskameror där paret syns tillsammans ingår i åklagarens bevisning. Enligt åtalet styrker de åklagarens påstående att den 23-åriga kvinnan ”varit tillsammans med Ramin i direkt anslutning till bortförandet samt att hon lockat med honom och fört honom till Slottstorget”.

Två veckor efter kidnappningen på torget hittades Sherzaj döda kropp utanför Sundsvall. Enligt åtalet blev han misshandlad och strypt till döds och motivet är hedersrelaterat.

Följ ämnen i artikeln