Nätpedofilen pressade Linn, 13, tills hon tog sitt liv – nu är han fri

Uppdaterad 2015-07-15 | Publicerad 2015-07-14

Den 46-årige nätpedofilen pressade och hotade Linn, 13, tills hon tog sitt liv.

På tisdagen släpptes han fri, drygt två år efter flickans död.

– Han fick ett alldeles för milt straff utifrån sina brott. Han har begått virtuellt mord och våldtäkt på min älskade dotter, säger Linns mamma.

Morgonen den 8 mars 2013 orkade 13-åriga Linn från Kumla inte längre.

När tåget kom klev hon ut på spåret och tog sitt liv.

En 46-årig försäljningschef dömdes för att ha tvingat Linn och flera andra flickor att posera nakna framför webbkameran.

När den 13-åriga flickan vädjade och sa att hon skulle begå självmord trappade han bara upp hoten. Han sa att han skulle skicka en film på henne till hennes lärare och handbollstränare.

– Jag känner bara förakt och avsky inför honom. Hans brott är det vidrigaste av vidrigaste. Han har utnyttjat, pressat, hotat, förföljt och begått virtuellt mord och våldtäkt på min älskade dotter, säger Linns mamma.

I domen konstaterade rätten att 46-åringens ”agerande bidragit till att målsäganden tagit sitt liv”.

Hovrätten, som skärpte tingsrättens dom konstaterade att övergreppet mot Linn var ”mycket hänsynslöst” och att han förföljt henne under fyra dagars tid trots att hon bett honom att sluta.

Den 46-årige försäljningschefen dömdes till 3,5 års fängelse för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt sexuellt övergrepp mot barn, ofredande, sexuellt ofredande, försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott.

Släpptes fri

Klockan åtta på tisdagsmorgonen släpptes han fri efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

– Jag tycker att det är för jävligt att han har rätt att kliva ut efter bara två år och fyra månader. Han fick ett alldeles för milt straff utifrån sina brott. Varför ska han ges en andra chans här i livet? Vi får ingen andra chans, säger Linns mamma.

För bara fem månader sedan förvägrades 46-åringen permission eftersom risken var för stor att han skulle begå brott.

”Det finns en påtaglig risk att X kommer att begå brott, undandra sig straffets fullgörande eller på annat sätt missköta sig om han medges permission på egen hand”, skrev kriminalvården i sitt beslut. I juni tilläts han spendera tio timmar utanför anstalten om han inte kontaktade brottsoffer eller använde internet.

Följ ämnen i artikeln