Efter Aimans död – ett års fängelse för 19-åring

Publicerad 2016-04-18

Familjen: Vi är dömda till en livstid i sorg

20-åriga artisten Aiman Qabli knivskars till döds natten till julafton utanför Alby tunnelbanestation. Nu har en 19-årig man dömts till ett års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död.

Idag föll domen efter att 20-åriga Aiman Qabli knivskars till döds i Alby. Ett års fängelse blev påföljden för den man som själv överlämnade sig till polisen och åtalades för brottet.

- Det är helt sjukt. Ett år… vi hade hoppats på tio. Ett år är inget straff, säger Aimans bror Mustafa Qabli till Brottscentralen.

Vad säger de andra i din familj?

- Farsan mår så dåligt så honom har jag inte kunnat kontakta idag. Mina kusiner skriver på facebook: han är dömd till ett år i fängelse, vi är dömda till en livstid i sorg, berättar han.
När vi pratar med Mustafa sitter hans och Aimans mamma Satma el Mhadbi i bakgrunden. För henne är det som om hon fått nyheten om händelsen på nytt.

– Domen visar att det är okej för ungdomar att använda vapen, säger hon.

Allt pekar på att de båda männen ska ha träffats utanför Alby tunnelbanestation den 23 december av ren tillfällighet. Där ska sedan ett bråk ha uppstått och den nu 19-åriga mannen knivhögg 20-åriga Aiman Qabli i bröstet. Enligt domen har 19-åringen erkänt att han huggit med kniven, men sagt att han inte haft uppsåt att döda eller skada Aiman, som enligt tingsrätten varit obeväpnad.

Enligt domen är det bevisat att 19-åringen haft uppsåt att träffa Aiman Qabli med kniven och han döms därför för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Rätten har dömt 19-åringen till ett kortare fängelsestraff men hänsyn till att han haft rätt att försvara sig och att han vid tillfället var 18 år.

Mer om fallet i Brottscentralen klockan 20.00 i Aftonbladet TV och Investigation Discovery.

Sara Cosar

Följ ämnen i artikeln