JUST NU: Två åtalas för terrorbrott i Syrien

Uppdaterad 2015-12-02 | Publicerad 2015-11-23

Tre personer bosatta i Göteborg misstänks för att ha genomfört terroristbrott i Syrien.

I dag åtalas två av dem, den tredje har försvunnit ur landet.

En av männen har begärt att slippa åtal på grund av sjukdom – något som åklagaren sagt nej till.

De misstänkta brotten rubriceras som "terroristbrott genom mord", och skedde i Syrien 2013.

En av de misstänkta männen är sjuk och rullstolsburen. Enligt hans advokat Lars Salkola är mannen så sjuk att han inte bör åtalas. I en skrivelse till tingsrätten skriver advokaten att hans klient är "svårt sjuk och kan i alla högsta grad likställas med ett mycket ungt barn".

Åklagaren avslog

Vidare skriver advokaten att den 32-årige mannen saknar all förmåga att kommunicera, samt att Säpos förhör mer liknade 'delgivning av utredningsmaterial' än regelrätta förhör.

Därför begärde advokaten åtalsunderlåtelse eller, om åklagaren inte gick med på det, att hans klient åtminstone inte behöver närvara vid rättegången.

Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, avslog båda kraven. I ett yttrande till tingsrätten skriver åklagaren bland annat att det rör sig om ett mycket allvarligt brott och att det är av väsentligt allmänintresse att det prövas av domstol. 32-åringen kommer därmed att åtalas och måste närvara vid rättegången.

Bildmaterial från Syrien

Männen misstänks ha begått terrorbrott genom att döda människor i Syrien, framgår det av tingsrättens handlingar.

När de två männen greps i somras hölls häktningsförhandlingarna i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt. Åklagarsidan presenterade då en del av bevisen – ett avslöjande bildmaterial. Men båda misstänkta nekade till brott.

Den 32-årige småbarnspappan häktades först, på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott i Syrien under 2013. Mannen satt i rullstol under häktningen.

– Åklagaren hävdar att hans material visar min klient i Syrien. Man han måste ha tagit fel på person säger den misstänkte, sa då advokaten Lars Salkola, som beskrev 32-åringen som svårt handikappad.

Enligt uppgift till Aftonbladet blev 32-åringen skadad när han var i Syrien 2013, det ska röra sig om en huvudskada. Sedan dess har han haft svårt att gå samt uppges ha problem med minnet och även talsvårigheter.

Vårdades på sjukhus

En källa uppger för Aftonbladet att 32-åringen efter att blivit skadad i Syrien legat på sjukhus i ett annat land. När han blivit bättre flög han i sällskap av några personer till Sverige.

– Han greps vid ankomsten till Sverige, säger källan.

Mannen överklagade häktningen till hovrätten som gav honom rätt och försatte honom på fri fot. Däremot fick han reseförbud i väntan på rättegång.

Den andra misstänkta, en 30-åring, häktades också på sannolika skäl i somras. 30-åringen kom till Sverige som barn och är uppvuxen i Göteborg. 

Den tredje mannen, en 27-åring häktades i sin utevaro misstänkt för medhjälp. Enligt folkbokföringen utvandrade han från Sverige och Göteborg till 'okänt land' 2014. Han är fortfarande på fri fot och tros befinna sig i Syrien.