Döms till vård för mordet på Stina, 25

Publicerad 2015-11-24

Den 17-årige pojken överföll och dödade småbarnsmamman Stina Zetterberg, 25.

Sedan gick han till polisstationen och tog en nummerlapp.

När han väntat i 20 minuter tröttnade han och gick fram till luckan.

– Det är jag som är mördaren.

Nu har han dömts för mord till rättspsykiatrisk vård.

Det var på förmiddagen den 8 september som en man som rastade sin hund på en grässlänt i centrala Sundsvall gjorde den fruktansvärda upptäckten. En 25-årig kvinna låg på gräsmattan, svårt knivskuren.

Trots att ambulans snabbt var på plats stod hennes liv inte att rädda.

Överlämnade sig själv

Kort därefter steg en 17-årig pojke in på polis­huset i Sundsvall och överlämnade sig själv.

I förhören har 17-åringen berättat om dagen. Beväpnad med kniv lämnade han sin gymnasieskola i förtid på förmiddagen. I ett parkområde fick han syn på  Stina Zetterberg – som han närmade sig bakifrån och högg i halsen och handen.

Hon var för honom helt obekant.

För både polisen och rättspsykiatern har 17-åringen berättat att hans plan var att polisen skulle skjuta ihjäl honom i samband med dådet.

Men när polisen inte kom lämnade 17-åringen platsen och gick till polisstationen.

”Det är jag som är mördaren”

Enligt hans egen berättelse tog han en kölapp och väntade på polisstationen i 20 minuter. ”Sedan orkade han inte vänta längre utan gick fram till luckan och lade fram kniven och sa att det var han som var mördaren”, skriver rättspsykiatern i utlåtandet.

Pojken har under utredningen berättat för läkarna att han sedan han var elva år drömt om att dö. Under flera år misshandlades han av sin mamma, vilket hon dömts för.

”Han beskrev att han provat att hugga sig med kniv men hejdat sig själv i sista stund och även försökt dränka sig.”

Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet lider 17-åringen av en allvarlig psykisk störning, och därför dömdes han i dag till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning av Sundsvalls tingsrätt.

Uppsåt

Rätten anser att 17-åringen hade ett så kallat likgiltighetsuppsåt, att han alltså inte brydde sig om hurvida Stina Zetterberg dog av det våld han utsatte henne för.

"Genom XX handlande har hon på ett hänsynslöst sätt utsatts för dödsångest och annat svårt lidande. Tingsrätten bedömer att gärningen inte kan bedömas som ett mindre allvarligt brott. XX ska därför dömas för mord", skriver rätten.